Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Θωμάς Μπέγκας: Ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων

 


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφων τοποθετήθηκε σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι αν και η κίνηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού, κ. Λιβάνιου, αποτελεί ένα θετικό βήμα, οι ανάγκες των Δήμων παραμένουν πολύ μεγαλύτερες από τις παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι τα ποσά που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα, όπως το ενεργειακό κόστος, οι μισθολογικές δαπάνες, το τέλος ταφής, καθώς και άλλα σημαντικά λειτουργικά κόστη των δήμων. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση των Δήμων είναι νομοθετημένη και πρέπει να σταματήσει η πρακτική των κρατικών παρακρατήσεων, ζητώντας τους πόρους που δικαιούνται οι Δήμοι, τόσο οικονομικούς όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως επαίτες προς το κεντρικό κράτος. Οι Δήμοι πρέπει να λάβουν τους πόρους που δικαιούνται, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να κριθούμε από τους πολίτες μας, έχοντας στα χέρια μας όλα τα μέσα και τους πόρους που δικαιούμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπέγκας, συμμετέχοντας ενεργά στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ως μέλος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα, επεσήμανε ότι, ενώ αναμένονται νέες εξαγγελίες από την κυβέρνηση στο προσεχές συνέδριο, η δική του παράταξη θα συνεχίσει να πιέζει για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν οι δήμοι δεν λάβουν ουσιαστική στήριξη.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να διεκδικήσουμε τα αναγκαία μέσα που θα μας επιτρέψουν να επιτελέσουμε το έργο μας στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Μπέγκας, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δήμων και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/