Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έκλεισαν τα σφαγεία όλης της χώρας για τα αιγοπρόβατα, λόγω ευλογιάς

 


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εφαρμόζει επικαιροποιημένο μοντέλο αντιμετώπισης της νόσου σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, εφαρμόζεται η οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης, βάθους τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Εντός αυτών των ζωνών απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων έως ότου ολοκληρωθεί ο πλήρης κλινικός έλεγχος όλων των χώρων που διαβιούν στις ζώνες αυτές. Στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την περιφερειακή ενότητα Σερρών, όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά βεβαρημένη, έχουμε ολική απαγόρευση στις μετακινήσεις ζώντων ζώων εντός κι εκτός αυτών των περιφερειών.

Τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά για τις άλλες κατηγορίες ζώων

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, τα σφαγεία δεν κλείνουν για τις άλλες κατηγορίες ζώων, όπως τους χοίρους, τα πτηνά και κάποια βοοειδή που δεν έχουν επαφή με κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων.

Στις μονάδες όπου βρέθηκαν θετικά κρούσματα υπήρξαν θανατώσεις ζώων. Από την αρχή της νόσου έως σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες του ιού και οι αρχές προχώρησαν σε 17.500 θανατώσεις σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Μαγνησία και Κορινθία.