Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Aδυναμία ανταπόκρισης στις υπηρεσίες δευτερογενών μεταφορών ασθενών και προβληματική αντιμετώπιση του θέματος

 


Ο Νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φαίνεται πως βρήκε τη λύση για τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, προβλήματα που εν πολλοίς δημιουργούνται ακριβώς από την εφαρμογή των πολιτικών της κυβέρνησής του με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ραγδαία ιδιωτικοποίηση του.

Μετά το ξήλωμα λοιπόν του Διοικητή του Αγία Όλγα, προέβη στην δεύτερη απομάκρυνση Διοικητή του Βενιζέλειου  Νοσοκομείου  Κρήτης. Αυτή τη φορά, λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου από έλλειψη αναισθησιολόγων. 

Με αυτό τον τρόπο επιθυμεί ένα νέο επικοινωνιακό restart, λες και δεν είναι η κυβέρνησή του που διόρισε τους συγκεκριμένους διοικητές και οδήγησε στην υποστέλεχωση από Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Την ώρα λοιπόν που τα προβλήματα διογκώνονται στο χώρο της υγείας, οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό και το προσωπικό λειτουργεί στα όρια των αντοχών τους, τα νοσοκομεία καταρρέουν από το κλείσιμο κλινικών την ταλαιπωρία στα ΤΕΠ  και  τις μεγάλες αναμονές στις λίστες χειρουργείου, ένα καινούργιο ζήτημα έρχεται να προστεθεί στην ταλαιπωρία των πολιτών και αφορά τις δευτερογενείς μεταφορές από και στα Νοσοκομεία.

Δευτερογενείς  είναι οι μεταφορές από το Νοσοκομείο στο σπίτι μετά από εξιτήριο, ή ακόμα και για κάποιες εξετάσεις ασθενών από το σπίτι προς το Νοσοκομείο. Οι μεταφορές αυτές μέχρι τώρα γινόταν με την ασφάλεια του ΕΚΑΒ, πλην όμως η υποστελέχωση και η έλλειψη νέου και σύγχρονου στόλου οδηγεί το ΕΚΑΒ στην αδυναμία ανταπόκρισης σε αυτή την αποστολή, δεδομένου ότι προέχουν οι επείγουσες μεταφορές.

Ο νέος Υπουργός Υγείας, στη σύσκεψη σε πρόσφατη σύσκεψη με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων της χώρας, δήλωσε πως οι διοικητές θα πρέπει να αξιοποιήσουν την δυνατότητα (άρθρο 40 του Ν.4399/2021) να μισθώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο στα σπίτια τους.

Το τελευταίο διάστημα στα 2 Νοσοκομεία της πόλης μας παρατηρείτε έντονα το πρόβλημα ασθενείς να παραμένουν στο νοσοκομείο και να καταλαμβάνουν κενές κλίνες, ή να περιμένουν στα φορεία περιμένοντας ασθενοφόρα, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να μεταφερθούν, αν δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, αφού το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτή.

Το ΠΓΝΙ έχει από τον Αύγουστο προκηρύξει διαγωνισμό για μίσθωση υπηρεσιών μίσθωσης ασθενοφόρων [18/05-07-23(θ1)] και σε επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού [ζητά την 22/01-08-2023(θ.1)] με αύξηση του κόστους (από 27 σε 30 ευρώ) και μείωση του αριθμού διακομιδών από 200 σε 170, προκειμένου να εισέλθουν ιδιώτες. Αντίστοιχο διαγωνισμό επιχείρησε και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα που απέβη άγονος. Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση [24/10-10-2023 (θ1)] και δεδομένου ότι το πρόβλημα παραμένει οξύ, το ΠΓΝΙ ζητά από την 6η ΥΠΕ την πρόσληψη 4 επικουρικών υπαλλήλων ΔΕ οδηγών προκειμένου για ένα χρόνο να στελεχώσουν 2 ασθενοφόρα που θα διατεθούν από το ΕΚΑΒ

Επειδή οι ασθενείς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται καθημερινά από την έλλειψη της υπηρεσίας αυτής στα δύο Νοσοκομεία της πόλης

Επειδή οι μεταφορές αυτές από ανειδίκευτο προσωπικό ενέχουν κινδύνους για τους ασθενείς (επιπλοκή στην υγεία τους κατά την μεταφορά) θα πρέπει να γίνονται από διασώστες με γνώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και με άδεια άσκησης επαγγέλματος

Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος οι πολίτες να επιβαρυνθούν επιπλέον με  το τελικό κόστος της διακομιδής  τους.

Επειδή η λύση των μεικτών πληρωμάτων ασθενοφόρων από πυροσβέστες και στρατιωτικούς αποδείχτηκε τουλάχιστον γραφική.

Επειδή οι συσκέψεις διοικητών και Υπεαρχών δεν οδηγούν πουθενά, απλά ανακυκλώνουν το πρόβλημα με προσωρινές λύσεις με ορίζοντα μηνός.

Οφείλει η κυβέρνηση και ο Νέος Υπουργός να ενισχύσει ΤΩΡΑ το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και διασώστες ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες και με ασφάλεια υπηρεσίες διακομιδών στις δομές υγείας στους πολίτες.

Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και ο Υπουργός για άλλη μια φορά θα γίνει ο Πόντιος Πιλάτος που δεν γνώριζε…, δεν ήξερε!