Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη σε επερώτηση με θέμα: «για το προσωπικό και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας»


Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, συζητήθηκε η επερώτηση της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης» με θέμα: «Για το προσωπικό και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου».

Την απάντηση- σύμφωνα με τον Κανονισμό του Π.Σ.- έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

Αν κλείνουμε τα «μάτια» στην πραγματικότητα, τότε μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία, όπως τη φαντάζετε ο καθένας.

Αν δενχρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα, αν δεν θέλουμε θέρμανση, τότε μπορούμε να αρνούμαστε κάθε έργο για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Κανένας όμως δεν είναι πρόθυμος να αρνηθεί και να εγκαταλείψει το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο κόσμος πάει μπροστά και δεν γυρίζει πίσω.

Οπότε πρέπει όλοι να προσαρμοζόμαστε στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η Κλιματική Αλλαγή και να αναζητούμε κοινό τόπο συνεννόησης, ώστε να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στη μείωση των επιπτώσεών της.

Ένας από αυτούς είναι η παραγωγή «πράσινη ενέργειας», στην οποία η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί κάποιοι επιμένουν, ώστε με το «όχι σε όλες τις ΑΠΕ», τα χρήματα των Ελλήνων να κατευθύνονται προς τις Αραβικές χώρες ή τη Ρωσία για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και να μην αξιοποιούνται, μέσα στη χώρα μας για ενέργεια, νέες θέσεις εργασίας και για πρόσθετα έσοδα του κράτους.

Από την Κλιματική Αλλαγή, δεν επηρεάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες. Πυρκαγιές μεγάλης έκτασης εκδηλώνονται παντού. Ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν «αποδεκατισμένα δασαρχεία και πυροσβεστικές υπηρεσίες», όπως τις επικαλείται σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αν όντως σε κάτι διαφέρουμε στην Ελλάδα, είναι στο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που προέρχονται από εμπρησμούς. Από τη «μάστιγα» αυτή δεν εξαιρείται η Ήπειρος, στην οποία επίσης καταγράφονται τέτοιες εγκληματικές πράξεις, ορισμένες μάλιστα τις τελευταίες ημέρες. Ευτυχώς όμως τις προλάβαμε μαζί με την Πυροσβεστική και δεν ζήσαμε καταστάσεις όπως αυτές που ζει η υπόλοιπη χώρα.

Η άμεση δράση και η αποτελεσματικότητα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται σε βάθος χρόνου στην Ήπειρο, με τα μέσα που διαθέτουμε, τα νέα που προστίθενται- όπως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη- αλλά και την ενεργοποίηση πολιτών.

Πρόκειται για τους εθελοντές,(όπως π.χ. η ΛΕΚ Πρέβεζας στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Δρυόφυτο) που δεν περιορίζονται στην κριτική εκ του μακρόθεν, αλλά σπεύδουν στα «μέτωπα» των φυσικών καταστροφών για να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια.

Το ζητούμενο για τον πολίτη δεν είναι με πιο μηχανισμό σβήνουν οι φωτιές, αλλά το να σβήνουν. Κι αυτό στην Ήπειρο τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια το έχουμε πετύχει σε πολύ καλό βαθμό.

Βεβαίως στο έργο της κατάσβεσης χρησιμοποιούνται και ιδιώτες. Όπως χρησιμοποιούνται ιδιώτες σε κάθε φυσική καταστροφή. Οι ιδιώτες είναι μέρος των τοπικών κοινωνιών, στις ίδιες κοινωνίες ζουν, οι δικές τους ζωές και οι δικές τους περιουσίες κινδυνεύουν.

Στην Ήπειρο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έως σήμερα λειτουργούμε. Ελπίζουμε το ίδιο να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.

Με την ευκαιρία θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους, ώστε να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών.

Σε όσους περνάει η ιδέα εμπρησμού, να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για αυτούς.

Όπως γνωρίζετε, οι δομές Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς δημιουργούνται αυτοτελείς υπηρεσίες ανά Περιφέρεια, με τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις να γίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό και συμπληρωματικά για βοηθητικές εργασίες με εποχιακό που προέρχεται κατά βάση από προγράμματα της ΔΥΠΕ, (πρώην ΟΑΕΔ).

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 25 άτομα, στην Ηγουμενίτσα 5, σε Άρτα και Πρέβεζα από 1, ( οι οποίοι λειτουργούν σε απόλυτη συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της κάθε Π.Ε.).

Νέος μηχανικός εξοπλισμός δεν έχει αγοραστεί, καθώς μετά την εφαρμογή του ν. Καλλικράτη, περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της πρώην ΔΕΣΕ.

Τέλος, όσον αφορά το Δημόσιο Δάσος Θεσπρωτικού, την ευθύνη του, όπως και όλα τα δημόσια δάση έχουν τα κατά τόπους Δασαρχεία.

Η Περιφέρεια με το Δήμο Ζηρού έχει υπογράψει διαβαθμιδική σύμβαση για διάθεση δασολόγου, προκειμένου να επιβλέπει τα έργα πυροπροστασίας και δεν έχει περαιτέρω ανάμειξη στην υλοποίηση ή τη φύλαξη του συγκεκριμένου δάσους.

Πέρα από τις «καταγγελτικές» αναφορές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά της κερδοφορίας, των ιδιωτικών συμφερόντων κλπ., περίμενα και μια σαφή καταδίκη των εμπρηστών που καίνε δάση και περιουσίες.

Η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ανοχή…

Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πρόθεση της παράταξης, αλλά καλά θα είναι να ακουστεί και από αυτή, η σαφής καταδίκη τέτοιων απαράδεκτων πράξεων, που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο, πολύ περισσότερο από ο, τι δήποτε άλλο…