Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Κωνσταντίνος Καψάλης: Απάντηση σε καταγγελία Δημοτικών Συμβούλων για παράνομη υλοτομία στην Τ.Κ. Βασιλικού


Με αφορμή την καταγγελία Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης για την παράνομη υλοτομία σε συστάδα δάσους δρυός στην Τ.Κ. Βασιλικού, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης έδωσε την εξής απάντηση:
"Εκφράζουμε καταρχήν την απορία μας για τον τρόπο που επιλέξατε να λάβετε απαντήσεις (ξανά) για το ζήτημα της παράνομης υλοτόμησης, δεδομένου ότι θα μπορούσατε να το αναδείξετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2020, ημέρα κατάθεσης της επιστολής σας.
Είναι απορίας άξιον ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιλέξατε να σιωπήσετε για ένα ζήτημα που όπως διατείνεστε σας απασχολεί σοβαρά και ως εκ τούτου θα αναμέναμε αφενός να το καταθέσετε ενώπιον του κορυφαίου οργάνου του Δήμου και αφετέρου να έχετε καλύτερη πληροφόρηση πριν προχωρήσετε στην καταγγελία. Παρόλα αυτά, θα σας απαντήσουμε ως εξής:
α-β:  Ο εκπρόσωπος (κι όχι Πρόεδρος, αφού το Συμβούλιο είναι μονομελές) της Τ.Κ. Βασιλικού αντελήφθη πρώτος την παράνομη υλοτομία και άμεσα επικοινώνησε με το Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο που ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τις αρμόδιες υπηρεσίες, τουτέστιν το Δασαρχείο και την Αστυνομία.
Οποιαδήποτε προσπάθειά σας να κατηγορήσετε το Δήμο για ολιγωρία ή αδιαφορία πέφτει στο κενό καθώς η παρέμβαση ήταν άμεση και ουσιαστική, με κάθε σεβασμό στους ρόλους που επιτελεί κάθε υπηρεσία ή φορέας.
Η υπόθεση έγκειται στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου με το Δήμο να αναμένει το τελικό πόρισμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Επισημαίνουμε παράλληλα ότι ο Δήμος Πωγωνίου εμπιστεύεται απόλυτα τόσο το Δασαρχείο όσο και την Ελληνική Δικαιοσύνη που αποδεικνύουν ότι επιτελούν με άριστο τρόπο το έργο τους και δεν έχουν ανάγκη από «παντογνώστες» που προσπαθούν να τους επιδείξουν τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν.
γ: Η ανακρίβεια των λόγων σας δείχνει είτε δόλο από την πλευρά σας είτε ασέβεια προς το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, αν υποθέσει κάποιος ότι δεν παρακολουθείτε με προσοχή τα όσα λέγονται και τα όσα τελικά ψηφίζετε ή καταψηφίζετε! Ουδέποτε ελέχθη ότι ζητήθηκε άρση απορρήτου, όπως αναφέρετε στην καταγγελία σας.
δ: Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, έχει ήδη διασφαλίσει το προϊόν της παράνομης υλοτόμησης, το οποίο θα διατεθεί σε οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας. Ελπίζουμε να μην εκφράσετε κάποια αντίρρηση και προς αυτό…
Όσον αφορά στην περιβαλλοντική ευαισθησία μας, αυτή είναι δεδομένη και θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια μόλις εκδοθεί το σχετικό πόρισμα. Ως εκ τούτου, ο Δήμος δεν έχει ανάγκη από προασπιστές του περιβαλλοντικού συμφέροντος! Παρόλα αυτά, σας εφιστώ την προσοχή στο ζήτημα της δημοπράτησης λήμματος σε συστάδα του ιδίου δάσους. Είναι το θέμα που σας υπενθυμίζω, σε περίπτωση που δεν είχατε την προσοχή σας στραμμένη στη συνεδρίαση, υπερψηφίσατε κι εσείς! Άλλωστε μία παράνομη ενέργεια δε μπορεί να οδηγήσει το Δήμο σε παύση λειτουργίας!
Μας προκάλεσε επίσης ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας σε ηθικούς αυτουργούς της παράνομης υλοτομίας. Έχετε, λοιπόν, την υποχρέωση, ηθική κι εσείς, να τους κατονομάσετε και εφόσον έχετε στη διάθεσή σας στοιχεία, είναι υποχρέωσή σας να τα παραδώσετε στο Δασαρχείο και την Εισαγγελία αντί να αναλώνεστε σε αβάσιμες καταγγελίες και συγχρόνως να σπιλώνετε τους ντόπιους εμπόρους.
Εν κατακλείδι, οφείλουμε να επισημάνουμε την ικανοποίησή μας για την συνεργασία δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από τρεις διαφορετικές παρατάξεις και ευχόμαστε την επόμενη φορά, η «σύμπραξη» αυτή να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να φέρει επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις που μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για το Πωγώνι".

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης