Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Η Κόνιτσα γιόρτασε τα 107α Ελευθέριά της   Με λαμπρότητα εορτάστηκαν την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου τα 107α Ελευθέρια της Κόνιτσας και της ομώνυμης επαρχίας από τον οθωμανικό ζυγό. 
   Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση επετειακού μουσικού προγράμματος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και την Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Η συγκίνηση ήταν έντονη, καθώς ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών  από το Λύκειο Λινόπετρας Λεμεσού, ταξίδεψε από την Κύπρο για να συνεορτάσει μαζί μας την Απελευθέρωση της πόλης μας,παρουσίασεένα εξαιρετικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε από  το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου. 
   Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στη συνέχεια στην εκδήλωση στο Δημαρχείο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, ο εκπρόσωπος της Βουλής κ. Γεώργιος Αμυράς, η Βουλευτής Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφάλα και ο Διευθυντής του Λυκείου Λινόπετρας Λεμεσού κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Κόνιτσας για τη φιλοξενία.
 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Λαμπρινή Φίλιου, η οποία εξιστόρησε το χρονικό της Απελευθέρωσης της Κόνιτσας  και της ευρύτερης περιοχής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Κόνιτσας, χορούς και τραγούδια από το Λύκειο Λινόπετρας Λεμεσού Κύπρου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη θέση Αη Γιάννης,όπουείχε γίνει η υποδοχή των αγωνιστών της απελευθέρωσης της πόλης το 1913 από τους κατοίκους της Κόνιτσας. 
   Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Βουλευτής Ιωαννίνων κύριος Γεώργιος Αμυράς ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφάλα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Οδυσσέας Πότσηςο κ. Πρόδρομος Γαϊτανίδης ως Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας Ιωαννίνων Ταξίαρχος Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Απόστολος Βασδέκης, Εκπρόσωπος της ΔΙ.ΠΥ.Ν. κ. Κωνσταντίνος Τσιώπος, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μουσελίμης, ο Διοικητής Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας κ. Ιωάννης Φερεντίνος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας κ. Παναγιώτης Νάκος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως κ. Χαρίτος Γεώργιος, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής κ. Μότσιος και ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κόνιτσας κ. Σπυρίδων Νάκος,ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, η Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα ΜαρούλαΠαπαευσταθίου, ο πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Λινόπετρας Λεμεσού Κύπρου και πλήθος πολιτών. Ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είχε οριστεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος λόγω έκτακτων ανειλημμένων κυβερνητικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, ενώ με μήνυμά του χαιρέτισε την εκδήλωση ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ο Δήμος Κόνιτσας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές των εκδηλώσεων και όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Κόνιτσα. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Κύπριους μαθητές και εκπαιδευτικούς, που μας γέμισαν συγκινήσεις με τη συμμετοχή τους στην Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης μας. Ευελπιστούμε να δομηθούν γέφυρες και να τεθούν θεμέλια.

Από το Γραφείο Δημάρχου