Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσιών κτηρίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς σήμερα υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Αστυνομικούς Διευθυντές οι προγραμματικές συμβάσεις, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα τα έργα αφορούν τα εξής δημόσια κτίρια:
•   Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα
•   Γενικό Νοσοκομείο Άρτας
•   Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας
•   Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Ηπείρου
•   Αστυνομικό Μέγαρο Δ/νσης Αστυνομίας Άρτας
Η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε από τους Διοικητές Σπ. Δερδεμέζη (Νοσοκομείου Χατζηκώστα), Ευάγγ. Ντάκουλα (Νοσοκομείο Πρέβεζας), Δημ. Σκανδάλη (Νοσοκομείο Άρτας), τον ταξίαρχο Κων.  Δούβαλη (Γεν. Περιφερειακή Αστ. Διεύθυνση Ηπείρου) και τον ταξίαρχο Γεώργιο Βασιλείου (Αστ. Διεύθυνση Άρτας).
Αντικείμενο του έργου
Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την προστασία του  περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των αστικών κέντρων της Περιφέρειας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του μηχανισμού ELENA χρηματοδότησε και υλοποίησε, μεταξύ άλλων, δράσεις ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του Έργου  ανέρχεται στο ποσό των 17.951.480,00€, συμπερι­λαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ 14.477.000€ - ΦΠΑ 3.474.480,00€), από τα οποία η Χρηματοδοτική Συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου  θα είναι 5.000.000 €.


Διάρκεια υλοποίησης 

Τα αναμενόμενα οφέλη των παρεμβάσεων στα κτίρια είναι: - ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός) μειώνοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση-ψύξη και θωρακίζοντας παράλληλα το κτιριακό κέλυφος - ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών που οδηγεί στην αποφυγή της ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών σε περιοχές ανεπαρκούς θερμομόνωσης λόγω υγροποίησης του εσωτερικού αέρα - βελτίωση της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων και μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου - χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων - βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μέσω αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των κτιρίων - βελτίωση θερμικής και οπτικής άνεσης κτιρίων.
Από αυτές τις παρεμβάσεις θα επωφεληθούν όλοι οι χρήστες των κτιρίων δηλαδή εργαζόμενοι και επισκέπτες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr