Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Θανάσης Μποζιάρης: Περί «δορυφόρων» λόγος….


«Δορυφόρος»: (στα αρχαία)= αυτός που έφερε δόρυ και προστάτευε κάποιον, ο σωματοφύλακας, ο φρουρός, (στα νέα ελλ.) = ο …«φουσκωτός».
Η συνημμένη φωτογραφία τραβήχτηκε μια μέρα του Ιουνίου 2003 δίπλα στη λίμνη Ζαραβίνα. 
Εκεί βρεθήκαμε μετά από αίτημα του τότε Υπουργού Γεωργίας Ε. Αργύρη για να υποδείξουμε το σημείο όπου θέλαμε να στηθεί (αυτού και πουθενά αλλού) ένα από τα 54 (!) δασικά χωριά που είχε εξαγγείλει ότι… «θα» …κατασκευάζονταν σε όλη τη χώρα. 
Παρόντες ήταν όλοι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (Δ/ντής Περιφέρειας, Δ/ντής Δασών, Δασάρχης, πρόεδρος ΤΕΔΚ αλλά και κάποιοι άσχετοι όπως ο τότε Δήμαρχος Καλπακίου Κ. Καψάλης, ένας νυν Δημοτ. του Σύμβουλος κλπ). 
Δυστυχώς εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι όλα έγιναν χωρίς καμιά προεργασία από το Υπουργείο και χωρίς ούτε καν την εξεύρεση των 135 εκατομ. € που απαιτούνταν και ότι απλά επρόκειτο για μια προεκλογική εξαγγελία. Άλλωστε οκτώ (8) μήνες μετά, δηλ. την 7-3-2004 που έγιναν εκλογές, άλλαξε η κυβέρνηση και τα δασικά χωριά (πλην 1 ή 2;)…άφαντα.
Αφιερώνω, λοιπόν, τη φωτογραφία στο Δήμαρχο Πωγωνίου (τότε Δήμαρχο Καλπακίου) και στο Δημοτικό του Σύμβουλο ως τρανή διάψευση στα όσα ψεύδη – ενώ ήταν παρόντες σ΄εκείνη τη σύσκεψη!!! - ασύστολα κατασκεύασαν σε πρόσφατο Δ. Συμβούλιο, χωρίς εγώ να είμαι παρών για τον αντίλογο, ότι η λίμνη δεν αξιοποιήθηκε επί … Μποζιάρη, επειδή δήθεν εγώ τότε (δηλ. προτού 15 χρόνια!) δεν υπέδειξα θέση και άλλα τέτοια για να γινόταν εκεί δασικό χωριό!!! 
Προφανώς ο Δήμαρχος Πωγωνίου δεν δίστασε να επινοήσει ψεύδη για να απαλλαγεί από την κριτική που του γίνεται για την επί 8 χρόνια ανικανότητά του να κάνει κάτι ώστε να αξιοποιήσει τώρα ένα ακόμη μοναδικής αξίας πλεονέκτημα (τη λίμνη Ζαραβίνα) που μετά σκληρούς αγώνες πολλών του παραδώσαμε έτοιμο.
Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος με ποια ιδιότητα ήταν παρόντες εκεί ο κ. Καψάλης, τότε Δήμαρχος Καλπακίου, και ο νυν Δημ. του Σύμβουλος;
Απαντώ: Μάλλον με την ιδιότητα των τότε …«φουσκωτών» του τότε κ. Υπουργού…