Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Στους Λογγάδες Ιωαννίνων το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Στους Λογγάδες Ιωαννίνων φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και τη συνεργασία του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ της ενορίας. 
Ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Χρήστος Παπαπέτρος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Φούσα, τον πρώην Υπουργό κ. Αντώνη Φούσα, τους συμμετέχοντες εισηγητές και ακροατές και με αφοπλιστική ειλικρίνεια εξομολογήθηκε: 
«Μας δίνετε ζωή, κύριε καθηγητά, με αυτή την ενέργεια, που κάνετε στο χωριό μας, αλλά και σε ολόκληρο το Νομό για πολλά χρόνια, και για αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να ξανάρθετε». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: 
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον καθηγητή καρδιολογίας για το έργο που επιτελείται από κοινού αλλά και στους συνεργάτες του, γιατί πέρα από την ιατρική γνώση που μας παρέχουν σε γλώσσα απλή και κατανοητή, έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε εμπεριστάτους ανθρώπους, σε όποια περίσταση και αν βρίσκονται». 
Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και στη στοχοθεσία του Οδοιπορικού, το οποίο μετρά δραστηριότητες πρόληψης υγείας και αλληλεγγύης πέραν της δεκαετίας. 
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου «ΤΙΤΑΝ Λογγάδων» κ. Παναγιώτης Παπαπέτρος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Παπαπέτρος και ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Κώστας Ζαραβέλλας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας ο κ. Γεώργιος Λαγός. Κατά τη διάρκειά της προσήλθε και ο κ. Ιωάννης Καραμπίνας, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος. 
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Πρόληψη καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»),  
ο Δημήτριος Γκαρτζονίκας, ορθοπεδικός («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός («Αξιολόγηση του επείγοντος στην πρωτοβάθμια υγεία»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), η Έφη Μάρκου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος («Καρκίνος δέρματος:
Όσα πρέπει να ξέρω»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γρίπη και εμβολιασμός»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), 
ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος («Καρκίνος του παχέως εντέρου»), η Λαμπρινή Τάτση, Γενικός ιατρός («Ο Ρόλος του Οικογενειακού Ιατρού»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών-Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος («Κάπνισμα»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική κάλυψη στην υγεία») και ο Σταύρος  Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο»).