Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου για τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry


Σε δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Ahmed Hafez χαρακτηρίζοντας πολύ θετικό το περιεχόμενο των συζητήσεων στη συνάντηση που είχε στο Κάιρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Sameh Shoukry.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, ο κ. Shοukry κατά τη συνάντηση χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις και τη φιλία και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά υπό το φως του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης του Προέδρου κ. Abdul-Fattah El-Sissi και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση και περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τον συνεχή συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στα διεθνή φόρα και στην ΕΕ, καθώς και για την υφιστάμενη συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, ο οποίος έχει καταστεί υπόδειγμα γόνιμης και εποικοδομητικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες των τριών κρατών στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, ώστε αυτές να αναβαθμιστούν στο ίδιο επίπεδο με τις πολιτικές σχέσεις, τόσο με την αύξηση του όγκου των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και με την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ επισήμανε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την οικονομική ζώνη στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία αποτελεί πύλη προς  την αφρικανική ήπειρο.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ ιατρών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας «Νόστος – Η επιστροφή» μεταξύ των τριών χωρών.
Τονίσθηκε η αξία αυτής της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του βάθους των ιστορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και η σημασία ενίσχυσης της προσέγγισης μεταξύ των κοινοτήτων στις τρεις χώρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ προς τον κ. Shοukry, εκφράζοντας την εκτίμηση της Ελλάδας για το βάθος και την ιδιαιτερότητα των σχέσεων με την Αίγυπτο.
Επισήμανε δε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους διάφορους τομείς, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον του να ακούσει τις αιγυπτιακές απόψεις για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.