Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

«Πάγωμα» στον κλάδο των εξορύξεων από τον οικολόγο υφυπουργό στο Ενέργειας

Αν και η επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας δε λύνει από μόνη της τα προβλήματα, εντούτοις, είναι σαφές ότι η απόφαση να δημιουργηθεί εκ νέου χαρτοφυλάκιο για το βιομηχανικό κλάδο ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της αγοράς.
Τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η Ελληνική Παραγωγή, η οποία είχε θέσει ως ένα από τα βασικά και κυρίαρχα καταστατικά αιτήματά της τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, είδαν θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού, να διορίσει αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης με αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο τη βιομηχανία.
Είναι θετικό βήμα, πρέπει βεβαίως να συνοδευτεί και από αλλαγές πολιτικής σχολίαζαν κύκλοι της βιομηχανίας. Η κίνηση είναι θετική σε επίπεδο εντυπώσεων και συμβολισμών, ιδιαίτερα μετά την απόφαση στον προηγούμενο ανασχηματισμό να καταργηθεί η θέση (με την απομάκρυνση της Θ. Τζάκρη).
Βεβαίως, όπως τονίζουν πηγές του ΣΕΒ, θα πρέπει για να έχει νόημα η απόφαση για επανασύσταση του χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας να συνοδευτεί από ανάλογες αρμοδιότητες, ιδιαίτερα σε θέματα χωροταξίας, αδειοδοτήσεων, φορολογίας, έρευνας, κατάρτισης, ενέργειας κλπ που σήμερα είναι κατακερματισμένες.
Επιπρόσθετα η επιλογή του Σ. Πιτσιόρλα ενός υπουργού που η μέχρι τώρα θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στο υπουργείο ανάπτυξης έχει αφήσει πίσω του συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, γεννά συγκρατημένες προσδοκίες και επίσης σχολιάζεται θετικά.
Παγωμάρα στις πετρελαϊκές
Στον αντίποδα του καταρχάς θετικού κλίματος με το οποίο είδε η αγορά την επανασύσταση και την επιλογή προσώπου για το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας, η μοναδική αλλαγή που έγινε στο υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, προκάλεσε στην αγορά έντονο σκεπτικισμό.


Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις αδειοδοτήσεις εν γενεί (υποτίθεται ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός και να τρέξουν οι επενδύσεις) ειδικά στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η έλευση στο υπουργείο του προερχόμενου από τους οικολόγους Γ. Δημαρά, προκάλεσε παγωμάρα και σκεπτικισμό. Άλλωστε ο κ. Δημαράς είχε καταψηφίσει στη βουλή την κύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ενώ ο ίδιος με δηλώσεις και άρθρα του είχε ταχθεί εναντίον της επιλογής του ανοίγματος της αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η απόφαση του πρωθυπουργού προς τις διάφορες επιτροπές και τις οργανώσεις που αντιδρούν στις εξορύξεις και αρχίζουν να "φυτρώνουν” ανά την Ελλάδα ειδικά στις περιοχές όπου έχουν γίνει παραχωρήσεις σε ελληνικές εταιρείες αλλά και σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές, αναρωτιέται στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί διάφορες συλλογικότητες που αντιδρούν στις εξορύξεις στη Δ. Ελλάδα και το Ιόνιο (Repsol, Total, Energean, ΕΛΠΕ) ενώ πρόσφατα οικολογικές οργανώσεις τάχθηκαν κατά της χορήγησης αδειών για έρευνες στην Κρήτη (Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ).
Βεβαίως το θετικό σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι η παρουσία του οικολόγου υφυπουργού στο υπουργείο αποτελεί εγγύηση για την τήρηση της νομιμότητας και της σωστής εφαρμογής των περιβαλλοντικών κανονισμών και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες, εάν τηρηθούν από πλευράς εταιρειών όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.
Αν και απομένει να φανεί στην πράξη εάν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Έλληνες και ξένους επενδυτές που έχουν εμπλακεί στην ελληνική αγορά έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η αλλαγή της συμφωνίας του πρωθυπουργού με το κόμμα των οικολόγων και η επανατοποθέτηση εκπροσώπου τους στο κρίσιμο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, αποτέλεσε για την αγορά αρνητική έκπληξη και προκάλεσε ανησυχία για τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι στον κρίσιμο τομέα των εξορύξεων.

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr