Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Συναντήσεις της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Σεούλ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ως μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου, συμμετείχε στην επίσημη αντιπροσωπεία της Βουλής που επισκέφτηκε τη Σεούλ της Ν. Κορέας από 1 έως 7 Ιουνίου. Στη διακομματική αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Κουκοδήμος, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ν. Κορέας.
Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αν. υπουργό Στρατηγικής & Οικονομίας, τον υφυπουργό Αγροτικής Πολιτικής & Τροφίμων, και με βουλευτές, μέλη αντίστοιχων επιτροπών του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Κορέας. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα, με κοινή πρόθεση να αναπτυχθούν περεταίρω οι διμερείς συνεργασίες στον τουρισμό, το εμπόριο, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις.
Ο κ. Καραγιάννης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εστιάστηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Κορέας και, υπογραμμίζοντας την υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ζήτησε από την νοτιοκορεατική πλευρά να σεβαστεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας, όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής φέτας.
Ο Γιαννιώτης βουλευτής επισήμανε επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών εισαγωγής, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στη διακίνηση νωπών προϊόντων, και ζήτησε να συμπεριληφθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού (Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters) στους πίνακες των επίσημων προμηθευτών των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων, καθώς παρότι οι ναυπηγήσεις ελληνικών πλοίων στη Ν. Κορέα αποτελούν το σημαντικότερο τομέα των διμερών σχέσεων, με το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης ναυτιλιακής συνεργασίας» να έχει υπογραφεί από το 2014, αυτό δεν εφαρμόζεται πλήρως από τη νοτιοκορεατική πλευρά.
Το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας περιλάμβανε ακόμη επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των εταιρειών Hyundai, Samsung, CJ E&M και SK Holdings, στις οποίες η ρομποτική κυριαρχεί σε όλες τις γραμμές παραγωγής προϊόντων που κατέχουν σημαντικά μερίδια της παγκόσμιας αγοράς στους τομείς της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, οι Έλληνες βουλευτές πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο, με την Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Σεούλ Ιφιγένεια Κοντολέοντος, με Έλληνες καθηγητές νοτιοκορεατικών πανεπιστημίων και με Έλληνες επιχειρηματίες. 
Τέλος, επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο της Σεούλ, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).