Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Σημαντικά έργα περιβάλλοντος στους Δήμους Νικολάου Σκουφά και Ζηρού εντάχθηκαν στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Στην ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»,  δύο ακόμη σημαντικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηπείρου και συγκεκριμένα των Δήμων Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας και Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Δήμαρχοι κ. κ.  Ευστάθιος Γιαννούλης και Νικόλαος Καλαντζής αντίστοιχα.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
«Ως Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία όλων των Δήμων, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση σε αυτό τον Άξονα, (του Περιβάλλοντος) να δουλέψουμε τα μέγιστα. Δεν νοείται προστασία του Περιβάλλοντος χωρίς έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, δεν νοείται τουρισμός χωρίς τέτοια έργα. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, για μας το πρώτο που πρέπει να γίνει στον Αμβρακικό είναι να θωρακιστεί από όλες τις μεριές με τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να μη καταλήγει τίποτε και να ρυπαίνει  τον κόλπο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο δημάρχους γιατί με τα δύο έργα λύνουμε συγκεκριμένα θέματα, είτε αφορά τον Αμβρακικό, είτε μεγάλα τμήματα του Δήμου Ν. Σκουφά που είναι παραθαλάσσια, καθώς  και επίσης στην περιοχή του Θεσπρωτικού. Το πρόγραμμα που εντάχθηκαν οι δύο Δήμοι, είναι ανταγωνιστικό. Και ως ανταγωνιστικά έργα, εντάχθηκαν. Σκοπός της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι  και όσα άλλα έργα είναι ώριμα να υλοποιηθούν, ώστε να μην έχει η Ήπειρος κανένα πρόβλημα στις αποχετεύσεις και στους βιολογικούς καθαρισμούς».
Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης του Αμβρακικού στις περιοχές NATURA, τόνισε ότι για την προστασία της «το βασικό τα πρέποντα, γιατί διαφορετικά είναι σα να μην έχει κάνει τίποτε».
 Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά
Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Για εμάς είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό. Με δεδομένο ότι τα τρία χωριά που έχουν ενταχθεί (Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά) είναι χωριά δίπλα στον Αμβρακικό, μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.
Στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (που περιλαμβάνεται στο έργο) θα επεξεργάζονται τα λύματα από ακόμη τρία χωριά, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου και κατασκευάζονται (Κολομόδια, Αγία Παρασκευή, Ανθότοπος).
Αρχικά το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και στη συνέχεια απεντάχθηκε. Έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου και με τη καλή συνεργασία που είχαμε Δήμος και Περιφέρεια κατορθώσαμε να το επανεντάξουμε ούτως ώστε να ολοκληρωθεί».
Ο Δήμαρχος Ζηρού
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
 «Ήταν ένα πάγιο αίτημα της πόλης του Θεσπρωτικού. Όπως γνωρίζετε είναι ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, συνεκτικά δομημένος, οπότε όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν προβλήματα στη διαχείριση των λυμάτων. Ο Δήμος έχει εκτελέσει τη μελέτη του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, την ωρίμασε, την κατέθεσε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου με τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.
Οφείλω να πω ότι το Θεσπρωτικό, παρόλο που δεν είναι οικισμός άνω των 2.000 κατοίκων, στο σχεδιασμό θα εξυπηρετηθεί από το βιολογικό καθαρισμό του Λούρου,. Έχει κατασκευαστεί ο βιολογικός του Λούρου, και το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων από το Θεσπρωτικό προς το βιολογικό. Οπότε θα καταστεί και η λειτουργία του βιολογικού βιώσιμη. Γιατί όπως ξέρετε, η λειτουργιά των βιολογικών καθαρισμών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πρέπει να είναι βιώσιμοι, σύμφωνα με τα ανταποδοτικά τέλη. Ο κόσμος πληρώνει τα τέλη και θέλει οι βιολογικοί καθαρισμοί να δουλεύουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν στις μελέτες.
Έτσι λοιπόν θα ολοκληρωθεί όλο αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και πάνω από όλα είναι ένα έργο περιβάλλοντος που βολεύει πάρα πολύ την περιοχή του Θεσπρωτικού.
Παράλληλα, είμαστε σε ευχάριστη θέση γιατί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη Φιλιππιάδα με την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων, ολοκληρώνεται στους επόμενους  δύο μήνες. Οπότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού στο μέλλον θα εξυπηρετείτε με βιολογικούς καθαρισμούς, οι οποίοι είναι έργα απαραίτητα, έργα υποδομής ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στο αύριο, να προσεγγίσουμε επενδύσεις και να προστατέψουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
Τα στοιχεία των δύο έργων:
Α) «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 12.692.296 ευρώ,
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει:
1.Τα έργα των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου, Ακροποταμιάς και της μεταφοράς τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) – μήκους 26 χλμ.
2.Τα έργα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστούν σε δημοτική έκταση, και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η ΕΕΛ θα επεξεργάζεται τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Ν. Σκουφά, καθώς και τα λύματα από τους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου, Κολομοδίων και Ανθότοπου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020. Η εφαρμοζόμενη μέθοδος επεξεργασίας θα είναι το σύστημα της Ενεργού Ιλύος με παρατεταμένο αερισμό (Extended Aeration) με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος.
3.Τις συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης (900 τεμ. συνολικά).
 Β. «Εσωτερικό δίκτυο  αποχέτευσης  ακαθάρτων  στον  οικισμό  Θεσπρωτικού  της  Τ. Κ.  Θεσπρωτικού  του  Δήμου  Ζηρού», προϋπολογισμού 1.865.500 ευρώ.  To συνολικό μήκος της διασωλήνωσης φτάνει τα  7594 μ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov