Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πέντε «κλειδιά» για λιγότερους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Σημαντική μείωση στα ποσά φόρου που θα πληρώσουν φέτος μπορούν να πετύχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι αξιοποιώντας σωστά τις εκπτώσεις φόρου και τις απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία.
Τα πέντε  «κλειδιά» που μπορεί να μειώσουν τον φόρο που μπορεί να προκύψει κατά  την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος». 
Ειδικότερα, οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι οι εξής:
1. Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
2. Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης
Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
3. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.


Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος)
4. Έκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών δεν μπορεί το ποσό της μείωσης να είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.
5. Έκπτωση χρηματικών δωρεών
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο συνολικό ποσό δωρεών που προκαλούν μείωση, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος