Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Επί ποδός η τροχαία για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων

Η τροχαία βρίσκεται επί ποδός τόσο για τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών όσο και για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.
Με αυξημένη παρουσία και αυστηρούς ελέγχους τα έκτακτα μέτρα κορυφώνονται τις μέρες της εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα και της επιστροφής.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την διευκόλυνση των μετακινήσεων, απαγορεύτηκε και η κίνηση των φορτηγών, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων τις μέρες αιχμής, στα εθνικά δίκτυα, ως εξής:
Την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου από 16:00 έως 21:00.
Την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα φορτηγά έκτακτης ανάγκης, οδικής ασφάλειας, τα ψυγεία και όσα μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, περιλαμβάνουν «αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».
Για την εφαρμογή είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας και ανάλογα με τις ανάγκες μετακινείται προσωπικό, ενώ διατίθεται μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).
Έμφαση δίνεται στους ελέγχους για μέθη (αλκοτέστ) και για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κλπ).

Επίσης, υπάρχουν παρεμβάσεις σε εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε βασικούς κόμβους για οχήματα και πεζούς, σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.), καθώς και σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.