Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

250.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων τους

Στις 250.000 έφτασε ο αριθμός των φορολογουμένων που βάσει των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του καταθεσιολογίου θα πρέπει να δικαιολογήσουν ποσά που κατέθεσαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εδώ και 14 χρόνια!
Η ηλεκτρονική διασταύρωση δείχνει ότι τα εισοδήματα των 250.000 αυτών φορολογουμένων δεν δικαιολογούνται και γι’ αυτό θα πρέπει να δηλώσουν την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων τους.
Να σημειωθεί ότι το «καταθεσιολόγιο» είναι η με ηλεκτρονικό τρόπο σύγκριση «πρωτογενών» καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι.
Το βασικό του πρόβλημα για να προχωρήσει ήταν ότι δεν υπήρχε αξιόπιστο και αποτελεσματικό λογισμικό προκειμένου να «τρέξουν» οι διασταυρώσεις μεταξύ στοιχείων καταθέσεων που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες και των φορολογικών δεδομένων.
Ωστόσο, η πρώτη συνολική διασταύρωση έφερε στην επιφάνεια 250.000 φορολογουμένους με εισοδήματα αναντίστοιχα των φορολογικών δηλώσεών τους.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων, όπου περιελήφθησαν οι καταθέσεις περίπου 1.270.000 καταθετών, οι οποίοι εντάσσονται σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής (π.χ. Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων, μεγαλοκαταθετών). Η βάση αυτή με τη χρήση του νέου λογισμικού διασταυρώθηκε με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ίδιων καταθετών, διορθωμένη ως προς τις «πρωτογενείς» καταθέσεις.
Η διασταύρωση αυτή έδειξε ότι σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται σε περίπου 250.000 καταθέτες. 


Είναι, όμως, αξιόπιστα τα αποτελέσματα;
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών απαντούν καταφατικά, αναφέροντας ότι πρόκειται, κατά βάση, για τυπικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι ή κατασκευαστές ακινήτων. 
Την ίδια στιγμή όμως, δεν αποκλείουν ότι και αρκετοί από όσους πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με απανωτές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων κ.λπ.
Ωστόσο, ποιας χρονιάς καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις αφορά η ηλεκτρονική διασταύρωση;

Από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015, με όσους «εντοπίζονται» να αναμένεται ότι θα λάβουν, τις επόμενες ημέρες, ειδικό ειδοποιητήριο. 
Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Και αυτό ώστε η αποστολή των ειδοποιητηρίων να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.