Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο οδικός άξονας Γιάννενα-Κακαβιά ώριμος για ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ»

Παρά την οικονομική κρίση η Ήπειρος, αν κρίνουμε από τον απολογισμό της Περιφέρειας  για το 2015, που έγινε στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάνει βήματα μπροστά: 
Το νέο ΕΣΠΑ εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (ήδη έχει δημοπρατηθεί το 40% του προγράμματος), έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών εκτελούνται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ο τουρισμός κινείται σε καλό επίπεδο, κοινωνικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται. Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι τα μεγάλα έργα, που είναι αρμοδιότητας των Υπουργείων, της Κυβέρνησης δηλαδή.
Τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα είναι οι αυτοκινητόδρομοι: Η παράταξη της «Ήπειρος Ανα­­τροπής» απέδωσε ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή για τη μη  ένταξή τους στο πακέτο Γιούνκερ ή και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.


Η απάντηση ήλθε δια στόματος του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος ανέφερε ότι οι δύο οδικοί άξονες Πρέβεζα-Ιόνια Οδός και Ιωάννινα- Κακαβιά, έχουν ώριμες μελέτες και αναμένονται οι αποφάσεις από τα Υπουργεία. «Είναι αναπτυξιακά έργα και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ», τόνισε και συνέχισε: «Το λέγαμε παλιότερα, το λέμε και τώρα. Όπως δεν το χειριζόμαστε εμείς το θέμα. Στο πακέτο Γιούνκερ η Ευρώπη έχει προγραμματίσει 72 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα ξέρετε πόσα βγήκαν μέχρι σήμερα; Μηδέν!».
Από τη συζήτηση προέκυψαν επίσης αδυναμίες του κεντρικού κράτους και σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, σημείο στο οποίο στάθηκε επίσης η Αντιπολίτευση. Και σε αυτό η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν κατατοπιστική: Η ευθύνη της διαχείρισης των Υδάτων ανήκει στο Υπουργείο και τα έργα που έχουν κατασκευαστεί, δεν είχε γίνει καμία πρόσθετη εργασία έκτοτε: «Εμείς-εξήγησε ο κ. Καχριμάνης- αναλάβαμε να λύσουμε προβλήματα και τα ακούμε από πάνω»!
Ο απολογισμός ήταν αναλυτικός και ευρύτατος, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες (Χωρικοί και Θεματικοί), οι επικεφαλής των παρατάξεων και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων: «Οι εποχές είναι δύσκολες. Κάνουμε ταμείο όλοι μαζί. Είπαμε πως ή θα περάσουμε όλοι μαζί απέναντι ή θα χαθούμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ανέφερε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίνεται χωρίς εξαιρέσεις σε αιτήματα των Δήμων, μην αφήνοντας κανέναν ξεκρέμαστο.
Από τη συζήτηση και την καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση για στήριξη των παραγωγικών δομών και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να υπάρξει σε όλους τους τομείς «ποιότητα και ταυτότητα».
Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για επιμέρους ζητήματα. Ο Ειδικός Αγορητής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» Δημήτρης Χαμπίπης έκανε λόγο για «υπερβολές, εξιδανικεύσεις και προσπάθεια ωραιοποίησης μιας ζοφερής πραγματικότητας που όλη η κοινωνία βιώνει».