Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Συνεχίζονται οι περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων

Oι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομού Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη πραγματοποίησαν επίσκεψη σε χώρους Πολιτισμού της πόλης και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πινακοθήκη, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και το Βυζαντινό Μουσείο με στόχο να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα αυτών των χώρων.
Στην επίσκεψη τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και συναντήθηκαν με τον διευθυντή κ. Κων/νο Σουέρεφ.
Ο κ. Σουέρεφ ενημέρωσε τον κ. Στέφο και την κα Τζούφη πως τα έργα στην Καστρίτσα και στο Γαρδίκι πρόκειται να ολοκληρωθούν άμεσα, καθώς και για τις συντηρήσεις που γίνονται σε πολλά μοναστήρια στο Νησί Ιωαννίνων.
Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν αφορούσε στο ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση ανάδειξης, συντήρησης αλλά και μελλοντικής αξιοποίησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενή συζήτηση για την ορθή χρήση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης με το σκεπτικό τόσο της προστασίας των σημαντικών μας μνημείων όσο και της διατήρησης της επαφής τους με το κοινό. Ο κ. Σουέρεφ επεσήμανε επίσης πως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι υποψήφιο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.


Τέλος ο κ. Σουέρεφ ανέφερε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει βραβευτεί ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και πως θα συμμετέχει με περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης τον προσεχή Ιούνιο στην επέτειο για τα έξι χρόνια λειτουργίας του μουσείου.
Στη συνέχεια οι Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη της πόλης μας όπου συνομίλησαν με τους εργαζομένους καθώς και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η οποία στεγάζεται στο Αρχοντικό Μίσιου.
Το Αρχοντικό Μίσιου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Γιαννιώτικης Αρχιτεκτονικής και λόγω εγκατάλειψης είχε σχεδόν καταρρεύσει. Σήμερα εκτελούνται μεθοδικά εργασίες αποκατάστασης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και με την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών θα στεγαστεί η Υπηρεσία, ενώ οι πλούσιοι χώροι του ισογείου θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο.
Οι Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη ξεναγήθηκαν στο Αρχοντικό από τους υπαλλήλους όπου και διαπίστωσαν και οι ίδιοι την ομορφιά του κτιρίου και παρακολούθησαν τις εργασίες που γίνονται από τους συντηρητές.
Οι υπάλληλοι και υπεύθυνοι του έργου ανέφεραν πως τα χρήματα για την αποκατάσταση του κτιρίου καλύπτονται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και επεσήμαναν πως χωρίς την απαραίτητη παράταση του προγράμματος δυστυχώς το έργο αυτό δεν θα μπορέσει να τελειώσει.
Στη συνέχεια της περιοδείας επισκέφτηκαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους εργαζομένους και την Διευθύντρια κα. Μαρία Στρατσάνη.
Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Κων/νος Γκόγκος έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την υποψηφιότητα της πόλης μας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η τελευταία στάση της περιοδείας ήταν το Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ.
Οι υπάλληλοι στην συζήτηση που είχαν με τον κ. Στέφο και την κα Τζούφη τους ενημέρωσαν για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στα τείχη του Κάστρου Ιωαννίνων και πως η προσέλευση επισκεπτών στο μουσείο είναι μεγάλη και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πως το μουσείο λειτουργεί ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.