Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Aποζημιώσεις κτηνοτρόφων για το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά

Στα 6,5 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί με απόφαση του Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχου Κορασίδη ως αποζημιώσεις κτηνοτρόφων το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά.
 Μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται και η έκδοση εγκυκλίου η οποία θα προσδιορίζει με διαφάνεια και σαφήνεια τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων όσο και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. 

Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.