Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Δώρο άδωρο το γάλα δύο ημερών»

Πιέσεις προς την κυβέρνηση για το "ξινισμένο" γάλα από περιφερειάρχη Ηπείρου και από τον πρόεδρο του ΓΕΩ ΤΕΕ

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται προς την κυβέρνηση για να αποδεχτεί τις προτάσεις των αγελαδοτρόφων, αλλά και της κοινής λογικής και να μην περάσει τη σχετική διάταξη νόμου για το γάλα ημέρας με διάρκεια ζωής δύο ημερών, όχι μόνον από βουλευτές, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και εκπροσώπους φορέων.
Ο όρος «γάλα ημέρας» ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από ενάμιση περίπου μήνα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, που αναφέρθηκε τότε στην ανάγκη στήριξης της αγελαδοτροφίας με παράλληλη ενίσχυση της ιδιαιτερότητάς της, όπως όμως και των ποιοτικών της χαρακτηριστικών.


Ο όρος υιοθετήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι όμως και ο χρονικός προσδιορισμός, αφού η διατηρησιμότητα των δύο ημερών είναι «δώρο άδωρο» για τους παραγωγούς, προφανώς και για τους καταναλωτές. Έτσι, ο κ. Καχριμάνης με δηλώσεις του ανήμερα της 25ης Μαρτίου, επανήλθε, λέγοντας πως εάν το γάλα ημέρας δεν έχει ελάχιστη διατηρησιμότητα πέντε ημερών, η αγελαδοτροφία της χώρας θα εξοντωθεί.
Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε και σε συστημικές, όπως τις χαρακτήρισε ομάδες, που έχουν γαντζωθεί στην εξουσία στα υπουργεία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και τις προσωπικές επιλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καχριμάνη κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΓΕΩ ΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης που βρέθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και σε δηλώσεις του, τόνισε, πως η ελληνική αγελαδοτροφία έχει σημαντικά μειονεκτήματα, που όμως γίνονται ακόμη μεγαλύτερα εάν μειωθεί η διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος κάτω από τις 4 ημέρες.