Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

65.000 νοικοκυριά χάνουν το... σπίτι τους

Απειλεί 65.000 σπίτια η άρση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας

"Σε αναμμένα κάρβουνα" κάθονται από χθες 65.000 νοικοκυριά, που λόγω οικονομικής δυσπραγίας τηρούν ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καθώς η τρόικα έκανε γνωστό ότι απαιτεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Εκτός όμως από τους δανειολήπτες αυτούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, ανήσυχα νιώθουν και άλλα 115.000 νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια "στο κόκκινο" και παρακολουθούν και αυτά με αγωνία την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή ήλθε να "παγώσει" 24 ώρες αργότερα η απαίτηση της τρόικας και για τους πλειστηριασμούς, αλλά και για πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, τόσο για τις παλαιές όσο και για τις νέες. Και σαν να μην αρκούσαν αυτές οι δύο δυσάρεστες εξελίξεις, η τρόικα εμμένει και για τους δυσβάστακτους φόρους στα αστικά και στα αγροτικά ακίνητα, όπως επίσης και για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί η εντύπωση πως Αθήνα - τρόικα απέχουν πολύ από την συμφωνία, κάτι όμως που διαψεύδει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έως τις 10 με 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου.
Ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης από τις δύο συναντήσεις που έλαβαν χθες χώρα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών, ότι "...δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα). Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα...".

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα ορίων διαβίωσης ώστε να προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί, και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Στον αντίποδα η τρόικα είναι απόλυτη όσον αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν μετά και τη δεύτερη συνάντηση με την τρόικα, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ότι "...έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα..." αφήνοντας να εννοηθεί πως, παρότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, πλέον αποδέχεται μικρότερο ποσό και χωρίς να ζητά λήψη "οριζόντιων μέτρων", δηλαδή νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει το διάστημα που θα κρατήσουν οι συνομιλίες και πότε θα επιτευχθεί συμφωνία και ήδη γίνεται λόγος για επιμήκυνσή τους και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν σήμερα για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιστρέφουν Παρασκευή και τον Γ. Στουρνάρα το Σάββατο (αφού θα μετάσχει και στο Ecofin) για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση των 4,9 δισ. ευρώ, που κανονικά θα εκταμιεύονταν τον Δεκέμβριο.
Παρότι πάντως δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην κατάθεση του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου και στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr