Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Φρένο στην «εξαγωγή» τζιπ αλλά και αρχαίων αντικειμένων από το Τελωνείο Κακαβιάς

Μιχ. Στεφάνου (Προϊστάμενος): Παραμένουμε σε επαγρύπνηση…

Από πολυτελή αυτοκίνητα... αγνώστου προελεύσεως μέχρι αρχαία αντικείμενα που ενδέχεται να αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπηλίας επιχείρησαν επιτήδειοι να «εξάγουν» αυτές τις ημέρες από την χώρα μας στην Αλβανία, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Οι καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων στα Τελωνεία της Ηπείρου μαζί με την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σ’ αυτά,  πιθανώς θεωρήθηκαν από τους δράστες ως μία καλή ευκαιρία να βγάλουν απ’ την Ελλάδα το παράνομο «εμπόρευμα». Όμως οι έλεγχοι που γίνονται στους μεθοριακούς σταθμούς παραμένουν εντατικοί και κάπως έτσι έβγαλαν τις τελευταίες ημέρες νέα «λαυράκια»!

ΣΤΟΠ σε πολυτελές τζιπ
Χθες λοιπόν οι υπάλληλοι του Τελωνείου Κακαβιάς σταμάτησαν Αλβανό που επιχείρησε να μεταφέρει στην γειτονική Αλβανία ένα πολυτελές τζιπ μάρκας BMW X5, με αλβανικές πινακίδες, χρησιμοποιώντας εξουσιοδότηση η οποία αποδείχθηκε πως ήταν πλαστή! Το πολυτελές όχημα δεσμεύθηκε προσωρινά, προκειμένου να εξεταστεί απ’ την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κλεμμένο, γεγονός που θεωρείται πολύ πιθανό και στη συνέχεια να εντοπιστεί η περιοχή απ’ την οποία έχει κλαπεί. Ο οδηγός του συνελήφθη για πλαστογραφία και παραπέμπεται στον Εισαγγελέα.
Είχε αγγεία στο Ι.Χ.!
«Λαυράκι» όμως έπιασε το Τελωνείο Κακαβιάς και προχθές, όταν εντόπισε σε όχημα που οδηγούσε Ιταλός έντεκα πήλινα αγγεία Βυζαντινής εποχής, τα οποία ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία!
Το όχημα που οδηγούσε ο Ιταλός δεσμεύθηκε προσωρινά και τα αντικείμενα που επιχείρησε να βγάλει από την Ελλάδα στάλθηκαν στις αρμόδιες αρχαιολογικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί η αξία και η προέλευσή τους. Ο οδηγός του οχήματος αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Μιχ. Στεφάνου
«Παρά τις όποιες δυσκολίες, εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κάθε λογής επιτήδειοι που θεωρούν το καλοκαίρι ως καλή ευκαιρία για παράνομες εξαγωγές κάθε είδους αντικειμένων απ’ τη χώρα μας», τόνισε σχετικά, μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο προϊστάμενος του Τελωνείου Κακαβιάς Μιχάλης Στεφάνου.