Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

Εν αναμονή της δημοσίευσης της «short list» από τους οκτώ υποψήφιους μνηστήρες, βρίσκονται Γιάννενα, Κατάκολο και Πατραϊκός Κόλπος, ώστε να επιβεβαιωθούν ή όχι τα σενάρια που θέλουν τη χώρα μας να διαθέτει αποθέματα υδρογοναθράκων που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ, τα οποία τους τελευταίους μήνες γίνονται δεκτά με κρυφές προσδοκίες και… θεωρίες συνωμοσίας.
Μπορεί οι πληροφορίες, να έλεγαν ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ωστόσο ένα μήνα μετά, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθυστερεί και κατ’ επέκταση να καθυστερούν και οι έρευνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να φτάσουμε στα… μεγάλα νέα έχουν περάσει έξι μήνες αξιολόγησης, αφού οι αρχικές προσφορές κατατέθηκαν στις 2 Ιουλίου πέρυσι.
Ωστόσο, σύμφωνα με το «ypodomes.gr», ύστερα από πολύμηνες διεργασίες το «open door» για τις τρεις περιοχές περνά στην επόμενη φάση, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση της «short list».
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποκτά ευρύτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θα υπάρξει ανάθεση για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου, με δεδομένο ότι οι τελευταίες παραχωρήσεις έγιναν στη δεκαετία του ‘90 και ασφαλώς θα λειτουργήσει και σαν κρίσιμο τεστ για όλες τις μελλοντικές δράσεις με βάση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Οι μεγάλες εταιρίες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως η ιταλική «Edison», η ιρλανδική «Petroceltic», οι οποίες είναι μεταξύ των διεκδικητών για το οικόπεδο των Ιωαννίνων ή η αμερικανική «Shlumberger» θεωρείται βέβαιο ότι θα δηλώσουν «παρών» και σε όποιες μελλοντικές διαδικασίες για την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων μεγάλων ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Έτσι, θεωρείται κρίσιμο για την αγορά, να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση των διαγωνισμών, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα δώσουν το ανάλογο μήνυμα και προς τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές που σε πρώτη φάση απείχαν από τις διαδικασίες.
Μεγάλες προσδοκίεςΟι οκτώ υποψήφιοι μνηστήρες που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία διεκδικούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δύο θαλάσσιες, το Κατάκολο και τον Δυτικό Πατραϊκό, και μία χερσαία, στα Ιωάννινα.
Τα κοιτάσματα δεν μπορούν βέβαια να προσδιοριστούν με ακρίβεια αλλά είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων που θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μέτρων, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 50 - 80 εκ. βαρελιών.
Να υπενθυμίσουμε ότι για τα Γιάννενα υποψήφιες για την επόμενη φάση είναι οι εξής εταιρείες: «ΕΛΠΕ» - «Edison» (Ιταλία) – «Melrose Resources» (Βρετανία), - «Energean Oil» (Παραχωρησιούχος Πρίνου) – «Petra Petroleum» (Καναδάς) - Schlumberger, Arctic Hunter Energy- KO Enterprises, Chariot Oil and Gas.
Και τα τέσσερα σχήματα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα, με την καναδέζικη εταιρεία «Petra Petroleum», η περιοχή των Ιωαννίνων μπορεί να είναι μία «δύσκολη» γεωλογικά περιοχή, ωστόσο έχει μεγάλες προοπτικές για την εύρεση πετρελαίου.
Μάλιστα, ένας εκ των επικεφαλής, διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας «Enterprise», η οποία στις αρχές του 2000 πραγματοποίησε τη μοναδική γεώτρηση στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων της τότε ΔΕΠ - ΕΚΥ. Έτσι έχει γνώση τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος, η οποία είναι από τις πλέον πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας.
Συνεταίρος της συγκεκριμένης εταιρείας στη διεκδίκηση έρευνας στα Ιωάννινα, είναι, όπως αναφέρεται παραπάνω και η ελληνική «Energean».
Και οι δύο εταιρείες, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποχωρούν από την Ελλάδα παρά την εντεινόμενη κρίση και ίσως τα δικά τους γεωτρύπανα να μπουν στο Καλπάκι.
ΠΗΓΗ: www.proinanea.gr