Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Με λάθος ΑΦΜ 6.000 συνταξιούχοι...

Την πρώτη λίστα με 6.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» με λανθασμένους, ανύπαρκτους και ανενεργούς ΑΦΜ αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα αποτελέσματα από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 60.000 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι για 6.000 συνταξιούχους ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και άλλα πληροφοριακά στοιχεία είτε δεν ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε δεν υπήρχαν στα αρχεία της εφορίας ενώ υπήρχαν ακόμη και περιπτώσεις όπου η φορολογική ταυτότητα του συνταξιούχου αντιστοιχούσε στον ΑΦΜ  επιχείρησης.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων στο Χ. Θεοχάρη σε ραδιοφωνικό σταθμό από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα μητρώα κάποιων ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σε σωστά στοιχεία, το 30% σε δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο καθαρά ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.
«Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη ελέγξει τα μητρώα του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ. Για τον ΟΑΕΕ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στα άλλα ταμεία.
Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν χθες πως το πρόβλημα με τα ΑΦΜ μπορεί να οφείλεται σε λάθη των φορολογούμενων ή σε αταξία του αρχείου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιοι που λαμβάνουν παράνομα συντάξεις να αναγράφουν στις δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία για να παραπλανήσουν την εφορία. Οι σχετικές λίστες αποστέλλονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση των πραγματικών δικαιούχων ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr