Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Δελτίο Τύπου για την συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά, 30-05-2012

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου της 20/4/2012, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας παρέδωσε στον Πρόεδρο Δ.Σ., γραπτή εισήγηση σχετική με την λειτουργία των αγροτικών ιατρείων και την μόνιμη κατοικία των αγροτικών ιατρών στον Δήμο Πωγωνίου, θέμα μείζονος σημασίας κατά την άποψή μας για τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και για όλους τους δημότες. Ο Πρόεδρος συμφώνησε να τεθεί ως θέμα αναλυτικής συζήτησης και απόφασης στην επόμενη Τακτική Συνεδρίαση .
Πράγματι στην συνεδρίαση της 30/4/2012 το θέμα συμπεριλήφθηκε προς συζήτηση ως έκτακτο. Όμως δεν συζητήθηκε λόγω του περασμένου της ώρας και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η αναβολή του. Στην αναβολή του θέματος συμφωνήσαμε όλοι, αφού ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε για την συζήτησή του στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.
Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι το θέμα δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 27/5/2012, όπως είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρος.
Καταγγέλλουμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
• Για την αθέτηση διαδικαστικής συμφωνίας με την αντιπολίτευση και για το ότι δημιούργησε κλίμα καχυποψίας και πόλωσης, με την αναξιοπιστία του.
• Για την παραβίαση δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των δημοτικών συμβούλων.
Κατηγορούμε επίσης το Δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία (που έμειναν απαθείς) για συνενοχή, και τους εγκαλούμε, να μην υποβαθμίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να προσφύγουμε κατά των ενεργειών του Προέδρου, στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την αποκατάσταση της Νομιμότητας , και το κάναμε στις 29/5/2012. Τον καταγγείλαμε όμως και για τον επιπλέον βάσιμο λόγο (με στοιχεία), ότι δεν τηρεί τις Νόμιμες προβλεπόμενες προθεσμίες, καθώς αυθαίρετα δεν απαντάει σε έγγραφα δημοτών.
Η πάγια τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. σε κάθε Συνεδρίαση καθώς εισάγει έκτακτα θέματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν τον χαρακτήρα του επείγοντος και για τα οποία δεν υπάρχει καμία προηγούμενη ενημέρωση , αφενός μεν υποβαθμίζει το επίπεδο του διαλόγου αλλά και γενικότερα τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου , αφετέρου δε αναδεικνύει την αδυναμία της Δημοτικής πλειοψηφίας να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Κατόπιν των ανωτέρω αποχωρήσαμε από την Συνεδρίαση της 27/5/2012 κατά την συζήτηση των έκτακτων θεμάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ως Παράταξη πιστεύουμε ότι αυτά τα γεγονότα και τα χρησιμοποιούμενα διαδικαστικά τερτίπια που βάζουν σε δοκιμασία την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν μοναδικό και κύριο στόχο την ακύρωση του ελεγκτικού αλλά και δημιουργικού ρόλου της Αντιπολίτευσης. Η τηρούμενη στάση εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλη τον μετατρέπει από Θεσμικό Όργανο σε Θεματοφύλακα Παραταξιακών συμφερόντων. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει και αυτός και ο Δήμαρχος κ. Καψάλης ότι οι τακτικισμοί τους με δόσεις σκοπιμότητας, μεροληψίας και αδιαφάνειας, με δόσεις λατρείας σε συνοπτικές διαδικασίες και διαρκούς ακροβασίας στα όρια της νομιμοφάνειας, δεν πλήττουν την αντιπολίτευση, αλλά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το δημόσιο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, το ίδιο το μέλλον της περιοχής μας και των κατοίκων της, γι’ αυτό και δεν δείχνουμε καμία ανοχή.


Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.