Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

''Δέσποτα άκουσον με...''

Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα είχα στείλει την παρακάτω επιστολή στην Μητρόπολη Κόνιτσας. Όσοι επιθυμούν μπορούν να την διαβάσουν.
Πιστεύω ότι αξίζει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.


''Πάτερ και Δέσποτα την ευχή σας''.
Θα ήθελα να σας εκφράσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μου. Θα ήθελα να ξεκινήσω με τον μικρό αριθμό των ιερέων στην Ιερά Μητρόπολη.
Υπάρχουν διαβάζω 96 ναοί και 33 ιερείς εκ των οποίων 10 συνταξιούχοι.
Αυτό από μόνο του δεν σας έβαλε, σαν διοίκηση, σε σκέψη για το τι θα κάμετε;
Θέλετε να πούμε αλήθειες;
Επί Σεβαστιανού, ρώτησα και έμαθα, ότι όποιος ήθελε να γίνει ιερέας "έπρεπε" να περιμένει.... να περιμένει ... αρκετά χρόνια, ώστε να "δοκιμαστεί". Επίσης έμαθα ότι αρκετοί νέοι που ήθελαν πραγματικά να γίνουν ιερείς, επέστρεφαν στα χωριά τους με το ίδιο εισιτήριο. Δυστυχώς είχαν προγαμιαίες σχέσεις. Ίσως τόσο ο μακαριστός, όσο και ο νυν Μητροπολίτης έψαχναν για νέους "παρ' ολίγον άγιους". Γνωρίζετε ότι στις γειτονικές Μητροπόλεις υπάρχουν παρά πολλοί νέοι (σε ηλικία) κληρικοί;
Φαντάζομαι ότι όλοι τους θα ήταν "εγκρατείς"!!!
Κρίμα που την "εγκράτεια" αυτή δεν την είχαν οι νέοι της περιοχής σας.
Τώρα είναι πλέον αργά.
Εξαιτίας τις οικονομικής κρίσης η αναλόγια 1 προς 10 είναι πραγματικότητα. Όπως επίσης είναι πραγματικότητα με μαθηματική ακρίβεια ο αριθμός των ιερέων της Μητρόπολης να συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια. Και σας λέγω επίσης ότι φοβούμαι ότι ο Καλλικράτης υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί και στις Μητροπόλεις. Στις Μητροπόλεις της Ηπείρου παρόλο που υπήρχαν δουλείες σε πολλούς τομείς, υπήρχαν νέοι που αγαπούσαν την εκκλησία, και τόσο οι πνευματικοί τους πατέρες όσο και οι Μητροπολίτες τους αγκάλιασαν.
Δεν ήταν εισαγγελείς απέναντι τους. Συγχώρεση, αγάπη για τον συνάνθρωπο και ειλικρινή μετάνοια!!!
Μετά φόβου θεού έγιναν ιερείς!!!
Να σας θέσω διαφορετικά το θέμα;
Ακούστε με.
Όλα αυτά τα χρόνια ερχόταν στην εστία της Μητρόπολης εκατοντάδες νέοι από την Αλβανία.
Από αυτούς που φιλοξενούνταν όλα αυτά τα χρόνια σεις τι κάματε;
Κανένας δεν θέλησε να γίνει ιερέας;
Κανένας;
Να λοιπόν η δική σας ευθύνη. Και μην μου πείτε ότι "με το ζόρι" δεν γίνετε κάποιος ιερέας. Έλεος. Τόσα χρόνια ο Χότζας τους καταπίεζε. Τους δόθηκε τέτοια δυνατότητα να βιώσουν την ορθοδοξία και κανείς τους δεν θέλησε να γίνει ιερέας;
Εάν έγινε κάποιος σε κάποια άλλη Mητρόπολη δεν μου αρκεί.
Έπρεπε να γίνει στην Κόνιτσα. Γιατί στο κάτω κάτω όλες αυτές τις ανέσεις τους τις "παρείχαν" οι πιστοί των ενοριών με τον οβολό τους. Επίσης θα ήθελα να σας εκφράσω την απορία μου και τον προβληματισμό μου σχετικά με θέμα "της Βορείου Ηπείρου". Όσες κυβερνήσεις πέρασαν δεν ανέδειξαν το θέμα. Και αυτό διότι δεν υφηστατο γι αυτούς. Από την άλλη μεριά το παιδαγωγικό ινστιτούτο δεν κάνει καμία αναφορά. Δεν θεώρει ότι υπάρχουν Έλληνες στην Αλβανία. Δεν είναι δική μου άποψη. Αλλά εκείνο που ήθελα να σας πω είναι ότι υπάρχει ένας άξιος ποιμενάρχης ο Αναστάσιος που επιτελεί τ ε ρ α σ τ ι ο έργο!!!
Τα σύνορα άνοιξαν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη (Σαμαρά) και με τον μακαριστό Σεβαστιανό.
Τα χρόνια πέρασαν και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό μπορεί κάνεις να κρίνει για το αν έκαμε καλό ή κακό η έλευση των Αλβανών και Βορειοηπειρωτών (με αλβανικά διαβατήρια) στην χώρα μας.
Εγώ θεωρώ πως μάλλον όχι. Είναι μεγάλη κουβέντα. Θέλει χρόνο να αναλύσει κάποιος το θέμα.
Εν συντομία έχω να πω ότι τις δουλείες τις έχουν πάρει οι Αλβανοί. Στις ελληνικές τράπεζες αν πατέ θα δείτε καταθέσεις Αλβανών (και Βορειοηπειρωτών)-- και αναλήψεις (όσες έχουν μείνει) μόνo των Ελλήνων. Δεν είναι θέμα εργατικότητας ή τεμπελιάς αλλά χρημάτων. Επίσης βλέπω ότι στις εκκλησιές αναλαμβάνουν εργασίες Αλβανοί (μουσουλμάνοι και άθεοι). Είναι ευθύνη των ιερέων και των επιτροπών μ έ γ ι σ τ η!!!!
θα επανέλθω.
Με τον δέοντα σεβασμό.
Την ευχή σας.

Κ.Π.