Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το Πωγώνι «ψάχνεται» για να βρει το δρόμο της Ανάπτυξης

Προτάσεις κατέθεσαν Αδελφότητες και Ενώσεις της περιοχής.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΟΤΣΗΣ: Στόχος μας η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και Βιοτεχνικού Πάρκου…
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση.

Κι αυτή ακριβώς η αρνητική εικόνα είναι που προβληματίζει έντονα ντόπιους και απόδημους Πωγωνήσιους, αλλά και φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κάνει να «ψάχνονται», προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Εκείνο που προέχει αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο είναι να αντιστραφεί η καθοδική πορεία.
Και για να γίνει αυτό απαιτείται ανάπτυξη, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι να πάρουν μία… ανάσα, ενώ παράλληλα να δοθούν κίνητρα στους απόδημους να δραστηριοποιηθούν ξανά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, δίνοντας ζωή σε μία περιοχή με στρατηγική γεωγραφική σημασία.
Εκδήλωση Ενώσεων
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε στο Χίλτον της Αθήνας η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου. Εκείνο που τόνισαν τόσο οι πρόεδροι των 60 περίπου Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην συνάντηση όσο και οι εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης ήταν ακριβώς αυτό: Η ανάγκη αναζήτησης τρόπων που θα βάλουν την ακριτική περιοχή ξανά σε πορεία ανάπτυξης.
Μάλιστα, κάθε Αδελφότητα του διευρυμένου Δήμου κατέθεσε τις απόψεις και τις προτάσεις της μέσω υπομνημάτων που παρέδωσαν στον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει η σημερινή εικόνα στο Πωγώνι και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, εμείς στηρίζουμε την πρόταση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής για αξιοποίηση του στρατοπέδου στο Χάνι Δελβινάκι, με την δημιουργία σε αυτό συνεδριακού κέντρου, που θα φιλοξενεί συναντήσεις των αποδήμων και άλλες εκδηλώσεις», τόνισε το στέλεχος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος, μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα.
Ο κ. Άρμπυρος αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στην πρόταση των αποδήμων Πωγωνησίων να απομακρυνθεί από το Χάνι Δελβινάκι το αεροπλάνο που έχει στηθεί δίπλα στο μνημείο του Πολέμου του ΄40 και να τοποθετηθεί στην θέση του κάτι που να χαρακτηρίζει εκείνη την εποχή. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως στις 29 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Δελβινάκι, με πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ημερίδα για την ανάπτυξη των περιοχών Πωγωνίου – Καλαμά.
Ο Οδυσσέας Πότσης
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις στην πρόσφατη εκδήλωση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, υιοθετώντας μάλιστα και την πρόταση για την δημιουργία Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών που ο «Π.Λ» ανέδειξε το περασμένο Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ.
«Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται η περιοχή του Πωγωνίου, έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο: Η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και Βιοτεχνικού Πάρκου σε περιοχή που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Πωγωνίου, αποτελούν δύο στόχοι της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να υπάρξει διασυνοριακή ανάπτυξη και να δοθεί ανάσα ζωής στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε απόδημους που θα θελήσουν να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ο πρωτογενής τομέας
Παράλληλα, ο κ. Πότσης σημείωσε ότι δεύτερη στόχευση της Περιφέρειας, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που ήδη, όπως είπε, εκδηλώνεται με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις.
Ειδικά για την περιοχή του Πωγωνίου, τόνισε ότι με τους αναδασμούς που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, υπάρχουν υποδομές σε ορισμένες περιοχές για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι απόδημοι έστω και αν δεν ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επωμίζονται σημαντικό ρόλο στη στήριξή τους. Και αυτός δεν είναι άλλος από την παραχώρηση των αναξιοποίητων εκτάσεων που διαθέτουν σε επαγγελματίες νέους και όχι μόνο, οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.
Ο Κώστας Καψάλης
Όσον αφορά τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, αφού άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των Ενώσεων και Αδελφοτήτων, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα λάβει πολύ σοβαρά τις προτάσεις και τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα εξέθεσε τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και αναφέρθηκε στα έργα που ο Δήμος προωθεί εντάσσοντάς τα στο ΕΣΠΑ. Τέλος, ο κ. Καψάλης διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων επιλύεται οριστικά από τις αρχές Ιανουαρίου, αφού το έργο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία.
Παρών στην εκδήλωση ήταν κι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου Ιωάννης Ντόντης, ο οποίος άσκησε κριτική στην Δημοτική Αρχή για καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε παρεμβάσεις και έργα.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9107