Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ή ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ


Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Κατ’ αρχήν αισθάνομαι την υποχρέωση να διευκρινίσω ότι με το κείμενο που ακολουθεί δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω τους εθελοντές που έσπευσαν στο κάλεσμα για τον καθορισμό των σκουπιδιών της περιλίμνιας περιοχής. Αντιθέτως, σέβομαι και τιμώ απεριόριστα τον εθελοντισμό και σεμνύνομαι απέναντι σε όλους αυτούς που αφιέρωσαν το Σαββατιάτικο πρωϊνό τους για κοινωφελή δράση.
Όμως η 3η Δεκέμβρη σαν ημέρα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που προβάλλεται και από τον Αθηναϊκό ΣΚΑΪ, μάλλον σαν ημέρα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ και οργανωμένη αποσιώπησης των πραγματικών προβλημάτων εδώ θάπρεπε να εορτάζεται.
Όταν: διοργανωτές και χορηγοί οι δύο μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης του λεκανοπεδίου, που με την υπεράντλησή τους επηρεάζουν το υδάτινό μας ισοζύγιο, αγνοώντας τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών και της ερημοποίησης (ο Νοέμβρης οξύτερος μήνας των τελευταίων 80 ετών).
Όταν: οι διοργανωτές είναι εκείνοι που εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους για δεκαπλασιασμό της παροχής υδροληψίας για την κάλυψη των αναγκών ζήτησης των εταιριών εκμετάλλευσης στις παγκόσμιες υπεραγορές.
Όταν: οι διοργανωτές είναι εκείνοι που εγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την τσιμεντοποίηση της ζωής μας δίνοντας το πράσινο φως σε «επίδοξους ξενοδόχους» και άλλους αναπτυξιολάγνους…
Τέλος, σ’ όλους εκείνους που κρύβονται πίσω από την εθελοντική δράση αλλά δεν έχουν «καθαρά χέρια» αφού με τις υπογραφές τους προσπαθούν να οριστικοποιήσουν την καταδίκη του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, μετατρέποντάς την σε «μπανιέρα» διασκέδασης και αναψυχής, καταργώντας τα 300 μέτρα προστασίας του αιγιαλού, με την λαίλαπα της οικοπεδοποίησης…
Έλεος πια. Βάλτε ένα τέλος σ’ αυτή την οργανωμένη προπαγάνδα στην Λίμνη, άλλοτε με την μορφή αθλητικών διοργανώσεων, άλλοτε με την μορφή ποιητικών βραδιών, άλλοτε με την μορφή εθελοντισμού!
Κοιτάζοντας το δέντρο χάνουμε το δάσος!
Μετά τιμής
Μίλτος Μπούκας
Κιν.: 6974371797