Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Το σχέδιο Παπανδρέου - Βενιζέλου

Δέσμη προτάσεων μαζί με τη δέσμευσή του ότι θα συμβάλει καθοριστικά για την επίτευξη συμφωνίας, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.

Ήταν το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και με στόχο να κινηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τον διάλογο με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου -και στη δήλωσή του- ήταν ξεκάθαρο.
"Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν, είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ", είπε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο οποίος εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τον διάλογο μεταξύ των αρχηγών.
Το διακύβευμα είναι αυτονόητο, ο χρόνος ελάχιστος με τους Ευρωπαίους να κρατούν ανοιχτό τον συναγερμό για την πορεία της Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου, αποχωρώντας χθες από το Προεδρικό Μέγαρο, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο και συνάντησε εν συνεχεία για να προετοιμάσουν τη "φαρέτρα" για την αυριανή νέα μάχη στο Eurogroup.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος ανέλυσαν τα νέα δεδομένα, τις "κόκκινες γραμμές" των Βρυξελλών, την ανάγκη σύνταξης σε σύντομο χρόνο της δανειακής σύμβασης, αλλά παράλληλα έκαναν μια πρώτη συζήτηση για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Όπως έγραψε το "Εθνος της Κυριακής" στο περασμένο φύλλο, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο περιθώριο των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής είχαν πολύωρο τετ-α-τετ, όπου λέγεται συνεννοήθηκαν για τα επόμενα βήματα - κυβερνητικά στελέχη μίλησαν μάλιστα για εν δυνάμει πολιτική συμφωνία...
Πώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της;
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, εκτός από τον Γ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναμενόμενες διεργασίες με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ξέρουν και οι δύο καλά ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την Ευρώπη για το χρονοδιάγραμμα της εθνικής συνεννόησης είναι μηδαμινά! Το πλαίσιο που θέτουν, σχεδόν με... ωμό τρόπο, είναι ασφυκτικό και το χθεσινό "τελεσίγραφο" προς τον κ. Σαμαρά (από το Βερολίνο) επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Ετσι ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ξεδιπλώσει νέα πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με όλους όσοι, εντός και εκτός χώρας, πρέπει να συνομιλήσουν για το "κλείδωμα" της συναίνεσης. Ποια είναι η υποστηρικτική ομάδα της προσπάθειας του πρωθυπουργού;
Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν ήδη "εξουσιοδοτηθεί" να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και όταν χρειαστεί να συμβάλουν στις διεργασίες, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Νίκος Αθανασάκης κ.ά. Να σημειωθεί ότι αν και εφόσον προωθηθούν οι διαδικασίες , γίνουν οι επαφές και προκριθεί η λύση εθνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Βενιζέλο, τότε ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει την ΚΟ για να εκλέξει πρωθυπουργό...
"Στείλαμε μήνυμα"
"Εμείς στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, προς τους εταίρους μας" έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μιλώντας με δημοσιογράφους, αλλά χωρίς να έχει διάθεση να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του. Και στο εσωτερικό; Η ηγεσία της κυβέρνησης δείχνει να κατανοεί ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης με τον όρο να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Έτσι και για οποιονδήποτε λόγο "κολλήσει" η συνεργασία, τότε η πιθανή παραμονή στην πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου μπορεί να πυροδοτήσει νέες ενδοκυβερνητικές εντάσεις. "Σε μια οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Βουλή ενός νέου νόμου μπορεί να πέσει βροχή από ''όχι'' που θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα - κάθε άλλο παρά ευχάριστο για την κυβέρνηση".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τον διάλογο μεταξύ των αρχηγών - και δεν αποκλείεται την κατάλληλη στιγμή να καλέσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς στον "μόνο δρόμο" -όπως δήλωσε- της συνεννόησης.
Το σίγουρο είναι ότι πρόσωπο "κλειδί" στον σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου παραμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αύριο θα ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup - εκεί θα ακούσει από κοντά και για πρώτη φορά μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου τα μαντάτα της Κομισιόν και των ισχυρών ηγετών της Ευρώπης.
Δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα τoυ Φώτη Κουβέλη επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση, εν όψει των συζητήσεων για κυβέρνηση συνεργασίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν γέφυρες συνεργασίας, παρότι η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση ότι "η έντιμη και καθαρή λύση είναι οι εκλογές".


ΠΗΓΗ: "Εθνος της Κυριακής"