Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οδηγίες για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (Τομέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή), εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης: Ενόψει της χειμερινής περιόδου και της έναρξης διακίνησης και διανομής του πετρελαίου θέρμανσης από 15-10-2011, για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από τυχόν καταδολιεύσεις και ελλιπείς παραδόσεις, οι παραλήπτες πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.


Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα αρκεί ο καταναλωτής :
Να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα και να μην μας διαφεύγει ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους.
Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.


Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.
Επίσης εξαερισμό σε όλα τα σώματα για καλύτερη απόδοση.
Να ζητήσει από τον συντηρητή ή τον υδραυλικό της πολυκατοικίας να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ενδείξεων του αποθέματος της δεξαμενής.


Να ζητήσει από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λ.π. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συναποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου. κ.λ.π.)


Παραποιημένος μετρητής βυτιοφόρου: Είναι μία μορφή κλοπής του καταναλωτή κατά την παράδοση. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο την ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας όμως μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από την ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα που με κανονικές συνθήκες ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωσης προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.
Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια τόσο προτού όσο και μετά την παράδοση. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι από δεκάδες λίτρα ανάλογα με το μήκος και την διατομή της μάνικας.


Παράδοση με προμέτρηση:
Να είστε παρόντες στην παράδοση και να ελέγχετε όλες τις λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προμέτρηση το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.
Ελέγχετε ώστε το μέτρο να μην λυγίζει και ότι κατά την επιμέτρηση τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προμέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.
Παραποιημένη βέργα μέτρησης: Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτρηση της δεξαμενής.
Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη ώστε να μπορεί ν΄ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.


Μπορεί ο καταναλωτής εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση να γράψει πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσει την επέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Αξίζει κάποιος να ψάξει για καλλίτερη τιμή ή όλοι πωλούν το ίδιο;: Βεβαίως αξίζει.
Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα από πρατήριο σε πρατήριο και να είναι συνάρτηση των διεθνών τιμών και των τιμών των διυλιστηρίων, συνεπώς μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάλογα με τα κοστολογικά στοιχεία που έχει ο κάθε πωλητής, τον τρόπο αγοραπωλησίας (μετρητοίς ή επί πιστώσει), συνεπώς ψάχνοντας και ερευνώντας την αγορά ίσως πετύχετε καλύτερη τιμή από αυτή του σημερινού προμηθευτή σας.
Πρέπει να επιλέγεται πάντα ο φθηνότερος προμηθευτής?: Όχι απαραίτητα. Τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλά ειδικότερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο ανταγωνισμός μεγάλος.


Έτσι οι τιμές διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ενώ μια πολύ χαμηλή τιμή μπορεί να υποκρύπτει λαθραίο αφορολόγητο πετρέλαιο (ναυτιλιακό για παράδειγμα) ή παράδοση μικρότερων ποσοτήτων με διάφορα τεχνάσματα.
Γίνεται νοθεία στο πετρέλαιο θέρμανσης; Μάλλον όχι.
Τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φθηνότερο από τα άλλα καύσιμα που διατίθενται στην αγορά πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να νοθευτούν άλλα καύσιμα (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης) και δύσκολα νοθεύεται το ίδιο. Χωρίς βέβαια και να αποκλείεται το αντίθετο.
Οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την προβλεπόμενη άδεια πωλητή υγρών καυσίμων από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας και μπορούν να διαθέτουν:
(α) πετρέλαιο θέρμανσης και (β) φωτιστικό πετρέλαιο.
Απαγορεύεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση καθώς και η χρήση αποθηκευτικών χώρων από κατόχους που στερούνται άδειας πωλητή και άδειας λειτουργίας δεξαμενών αποθήκευσης.
Επίσης προσοχή στην υπάρχουσα απαγόρευση χρήσης πετρελαίου θέρμανσης για άλλες χρήσεις εκτός από θέρμανση γιατί μια τέτοια πράξη διώκεται διοικητικά και ποινικά και μάλιστα με αυστηρά πρόστιμα και αποτελεί και λαθρεμπορία για την οποία πράξη επιλαμβάνεται η Υ.Π.Ε. (Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων).


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι Διακινητές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να ογκομετρήσουν και ρυθμίσουν τις σωληνώσεις στα βυτιοφόρα αυτοκίνητα σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη 2/2007. Δεν θα επιτραπεί να μεταφέρει πετρέλαιο θέρμανσης βυτιοφόρο που δεν έχει υποστεί την ογκομέτρηση και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με την προαναφερόμενη αγορανομική διάταξη.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr