Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιστολή αγωνίας στον προέδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούκνερ.

Την αγωνία του για τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος  Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκνερ.


Με την επιστολή αυτή ο κ. Παπανδρέου καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις προσπάθειες του κ. Γιούνκερ και εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια και τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα.

Τονίζει, όμως, πως «αν η Ευρώπη δεν λάβει τις σωστές, συλλογικές και ισχυρές αποφάσεις τώρα, κινδυνεύουμε από νέες και ίσως παγκόσμιες αναταράξεις στις αγορές, εξαιτίας της διάδοσης των αμφιβολιών για την ικανότητά μας να προστατεύσουμε το κοινό μας όραμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια ισχυρή και με όραμα ευρωπαϊκή ηγεσία».
Ο κ. Παπανδρέου στην ουσία απορρίπτει τη λύση που αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών (RSI), η οποία, όπως τονίζει, «θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη», με προφανείς τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα πρέπει να εγγυάται την επίτευξη τριών βασικών στόχων:
- βιωσιμότητα του χρέους
- πρόσβαση στις αγορές
- παροχή μέσων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.


Σχετικά με τις λύσεις τύπου «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με την «κακοφωνία» στα ΜΜΕ, «το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν, είναι να κάνουν πιο δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων».
Επίσης εξέφρασε φόβους ότι τα αποτελέσματα των νέων «τεστ κοπώσεως» που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (σ.σ. μάλλον την Παρασκευή) «ενδέχεται να πυροδοτήσουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στις αγορές».