Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για νομιμοποίηση

Το σχέδιο για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δίνει την Τρίτη στη δημοσιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου  Παπακωνσταντίνου.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδική εισφορά για την αγορά γης, που θα αποτελεί ελεύθερο χώρο, σε πυκνοδομημένες περιοχές, θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπάγονται σε καθεστώς τακτοποίησης.

Ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά έως και 60% τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλουν, ενώ εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων κατά την μεταβίβαση των τακτοποιημένων αυθαιρέτων.
Για την υπαγωγή στην ρύθμιση θα συντάσσεται φάκελος με τοπογραφικό του οικοπέδου, διάγραμμα κάλυψης και στατική μελέτη.
Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις, η αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας, επεκτείνεται στο σύνολο της επικράτειας και σταδιακά θα ενισχυθεί με ιδιόκτητο εξοπλισμό.
Έως τότε και σε περίπτωση άρνησης, θα μπορεί να επιτάσσει τα μηχανήματα που απαιτούνται για την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου.
Ταυτοχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά στην διαδικασία κατεδάφισης, αφού σήμερα απαιτούνται έως και 10 χρόνια έως ότου τελεσιδικήσει μία απόφαση κατεδάφισης.
Στόχος του Υπουργείου είναι να κατεδαφίζονται εν τω γεννάσθαι όσα αυθαίρετα επιχειρηθεί να ανεγερθούν μετά την εφαρμογή της ρύθμισης της τακτοποίησης.