Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Έκθεση ΤτΕ: Ύφεση 3% και αύξηση της ανεργίας το 2011


Η ανεργία θα ξεπεράσει το 15% κατά το 2011 προβλέπει ο κ. Προβόπουλος


Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2011, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, τόνισε τη Μ. Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του για το 2010, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της κεντρικής τράπεζας.


Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και στο θέμα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα ήταν «καταστροφική» για την πρόσβαση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.


«Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι επιθυμητή», είπε.


Ο κ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι η αναδιάρθρωση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για όσες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία διατηρούν κρατικά ομόλογα και επανέλαβε την σύστασή του για φιλικές συγχωνεύσεις και συνεργασίες, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση.


«Οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες, όταν δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα φιλικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε.


Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του κ. Προβόπουλου για την πορεία της οικονομίας το 2011, η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% (ή σε κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, όπως είπε), ενώ η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, ξεπερνώντας, ενδεχομένως, το «ταβάνι» του 15.


Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική πορεία ώστε να κλείσει σε μέσα επίπεδα στο 3,25%, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την ανταγωνιστικότητα, καθώς ενισχύεται τόσο από την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων όσο και από τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.


Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις σχετικά με τις χορηγήσεις δανείων (πιστωτική επέκταση), σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει στεγνώσει κυριολεκτικά από ρευστότητα και οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια χορηγήσεων νέων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική (όπως στο πρώτο δίμηνο του 2011) καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% του ΑΕΠ.


Ο επικεφαλής της ΤτΕ ζήτησε την ισχυρή επανεκκίνηση της δημοσιονομικής προσπάθειας ώστε να δοθεί νέα ορμή στις μεταρρυθμίσεις και υποστήριξε ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Μνημονίου, αλλά του παλαιότερου προτύπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


«Το Μνημόνιο περιόρισε την οξύτητα των συμπτωμάτων της κρίσης, τα οποία θα ήταν πολλαπλάσια χωρίς αυτό», τόνισε.


Η οικονομία είναι σε μεταίχμιο είπε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, από τον κρατισμό και την αναπαραγωγή προνομίων, στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.


Τέλος, ο κ. Προβόπουλος είπε πως προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής και έμφαση στις αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς και η εξοικονόμηση δαπανών με εξάλειψη της σπατάλης, την κατάργηση ή τις συγχωνεύσεις φορέων που δεν προσφέρουν έργο, την ανακατανομή των δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr