Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΝΔ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κριτική για τον αγροτικό τομέα


Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τα μέτρα στον αγροτικό τομέα ασκεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ σημειώνεται:
«Ο εμπαιγμός και η απαξίωση του αγροτικού κόσμου συνεχίζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση κατά 5,5 του αγροτικού ρεύματος, αύξηση του Φ.Π.Α των αγροτικών εφοδίων) και η συμπίεση των τιμών παραγωγού οδηγούν στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Σε αυτή την οικονομική κρίση όπου ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται σκληρά, η «νεοφιλελεύθερη –σοσιαλιστική κυβέρνηση» του κ. Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας. Οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων εταιρειών όπως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα τους, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αγρότες, έρμαια των καρτέλ.
Ο ΕΛΓΑ απαξιώνεται καθημερινά και απομακρύνεται από το βασικό του ρόλο να διαφυλάξει το εισόδημα του αγρότη. Πολλές καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που θεωρούσε ψίχουλα τα 500 εκατομμύρια ευρώ που δοθήκαν το 2009 ως ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των άτοκων δανείων του 2007, για το 2016 αλλά επιβάλλοντας τόκους που θα διαπραγματευτεί ο κάθε παραγωγός με την εκάστοτε τράπεζα.
Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση είναι να στηρίξουμε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ο κατεξοχήν τομέας που μπορεί να δώσει μια ανάσα στην οικονομία είναι ο πρωτογενής.
Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και των κτηνοτρόφων του τόπου μας με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
Συνεργασία και διαβούλευση για το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ με στόχο τη διαφύλαξη των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της.
Άτοκη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους.
Κάλυψη όλων των ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Πάγωμα του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων».