Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Eγκρίθηκε η τρίτη δόση του δανείου- Eντυπωσιακή η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων


Εγκρίθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη μέχρι σήμερα συνολική δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο επισημαίνει πως είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει».
Κάνει λόγο επίσης για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της Ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το πρόγραμμα που στηρίζεται από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ) για την Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της εξέτασης επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ποσού που ανέρχεται σε 2,16 δισεκατομμύρια Μονάδες Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ), ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις της Διευθέτησης Ετοιμότητας Διάθεσης σε 9,13 δισεκατομμύρια Μονάδες Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης (περίπου 10,58 δισεκατομμύρια Ευρώ).