Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιμήκυνση αποπληρωμής δεν σημαίνει παράταση της λιτότητας.


ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιμήκυνση αποπληρωμής δεν σημαίνει παράταση της λιτότητας.

Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε πάντως ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται το 2013.
Τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής, σημείωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α΄ δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου».
Διευκρίνισε επίσης ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα αυξήσει το σταθερό επιτόκιο του δανεισμού για την Ελλάδα στο 5,8% από 5,5%.