Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Πανελλαδική απεργία κτηνιάτρων ενάντια στο νόμο για τα ζώα συντροφιάς, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

 


Η διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται καθημερινά από την ορθή εφαρμογή της Κτηνιατρικής Επιστήμης από το σύνολο των Κτηνίατρων της χώρας.

Σήμερα, όμως στον κτηνιατρικό κόσμο επιβάλλεται ένας αντιεπιστημονικός και ανεφάρμοστος νόμος, ο οποίος σχεδιάστηκε από γραφειοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών που αγνόησαν επιδεικτικά, τις διαφωνίες όλων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και συλλόγων των Κτηνίατρων.

Συνοπτικά, ο νόμος 4830/2021

– Απαγορεύει στον κτηνίατρο να περιθάλψει μη σημασμένο ζώο και τον απειλεί με πρόστιμο. Πρόκειται για ρύθμιση αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική που στρέφεται κατά της υγείας, της ευζωίας και των δικαιωμάτων των ζωών. .

– Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.

– Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

– Μεταφέρει αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα Ζώα Συντροφιάς από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπουργείο Εσωτερικών επιφέροντας πλήρη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, αποδυναμώνοντάς ακόμη περισσότερο την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων (π.χ. έλεγχος ζωοανθρωπονόσων).

– Προτρέπει Ν.Π.Ι.Δ. και Μ.Κ.Ο. (χωρίς κανέναν έλεγχο) να εμπλακούν μέσω συμβάσεων στις ευθύνες και αρμοδιότητες των δήμων για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Τίθενται έτσι ερωτηματικά για την εξασφάλιση των δημόσιων πόρων (χρημάτων και εγκαταστάσεων) που θα χρησιμοποιήσουν αλλά και για την θέση που θα βρεθούν οι ελάχιστοι κτηνίατροι που εργάζονται στους δήμους καθώς θα λογοδοτούν χωρίς να μπορούν να παρέμβουν στην διαχείριση των προγραμμάτων και των καταφυγίων.

Τελικά ο 4830/2021 δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων.

Μάλλον επιδιώκει να μειώσει τα μικρά κτηνιατρεία και να ενισχύσει τους αόρατους – επενδυτές που ιδρύουν «λουξ κλινικές» στις οποίες ο «υπάλληλος κτηνίατρος» θα εργάζεται σε συνθήκες «γαλέρας».

Οι κτηνίατροι διεκδικούμε:

– την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

– Ο συντονισμός και οι αρμοδιότητες για την υγεία, την ευζωίας και την διαχείριση των Ζώων Συντροφιάς να επιστρέψουν στη Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ

– Να διατηρηθούν τα έγγραφα βιβλιάρια και να ισχύσει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).

– Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.

– Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

– Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΊΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/01/2024

Για το ΔΣ του Παραρτήματος Ηπείρου του ΠΚΣ

Ο Πρόεδρος

Καρακούσης Ιωάννης