Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

500 χρόνια φυλακή (!) «μοίρασε» Δικαστήριο των Ιωαννίνων σε πολυμελή σπείρα του Πωγωνίου


ΟΙ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ!
Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι συνεχιζόμενες «επιχειρήσεις» μεταφοράς παράτυπων μεταναστών και ναρκωτικών από Αλβανία
Καταδικάστηκαν ως συνεργοί και επαγγελματίες - κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής…

Μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών που δρούσε στο ακριτικό Πωγώνι ολοκληρώθηκε δικαστικά προχθές, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων να επιβάλει βαρύτατες ποινές στα συλληφθέντα μέλη της σπείρας, ενώ υπάρχουν και άλλα που ακόμη διαφεύγουν της σύλληψης.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι βαριές, καθώς οι κατηγορούμενοι «φορτώθηκαν» συνολικά με 500 χρόνια κάθειρξης, καθώς όπως προέκυψε η δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» ήταν διάρκειας και μάλιστα ο εγκέφαλός της έκανε πολυτελή ζωή, δείγμα των «κερδών» που αποκόμιζε όλα αυτά τα χρόνια. Το βασικό ζητούμενο τώρα, εκτός της τιμωρίας των εμπλεκομένων, είναι οι ποινές αυτές να παραδειγματίσουν εκείνους που εξακολουθούν να επιδίδονται σε συστηματική διακίνηση λαθρομεταναστών, ώστε να μπει επιτέλους φρένο σε αυτές τις παράνομες πράξεις, οι οποίες ενισχύουν την ανασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές.
Μέχρι σήμερα, οι «επιχειρήσεις» διακίνησης λαθρομεταναστών, παρά τις κατά καιρούς συλλήψεις που γίνονται από αστυνομικούς, συνεχίζονται καθώς οι ποινές που επιβάλλονταν δεν λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τους επίδοξους λαθρομεταφορείς, που βέβαια δεν ανήκουν όλοι σε οργανωμένες σπείρες. Είναι όμως το ίδιο υπόλογοι έναντι των τοπικών κοινωνιών και ιδίως των ακριτικών μας περιοχών, τις οποίες χρησιμοποιούν για ορμητήρια. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΑΣ Ηπείρου, το μήνα Μάρτιο στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου συνελήφθησαν 337 άτομα για παραβάσεις του Νόμου περί αλλοδαπών, από τους οποίους έξι κατηγορούνται για διακίνηση!


Επικίνδυνες αποστολές!
Αν η σύλληψη μεμονωμένων διακινητών είναι σχετικά εύκολη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις οργανωμένες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι δράστες κινούνται με ιδιαίτερα μεγάλες προφυλάξεις.
Ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος και η σύλληψή τους από τους αστυνομικούς πολύ επικίνδυνη, όπως συνέβη και με τη λεγόμενη «σπείρα» του Πωγωνίου, την οποία αποτελούσαν Αλβανοί, αλλά και Έλληνες ορισμένοι μάλιστα κάτοικοι της περιοχής!
Το «κουβάρι» για την εξιχνίαση της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ιωαννίνων συγκέντρωσαν πληροφορίες και στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος, το οποίο είχε αρχίσει να αποθρασύνεται και τα «έργα» τους να συζητούνται μέχρι και στα καφενεία.
Το Νοέμβριο του 2017, μετά από καλοστημένη επιχείρηση, συνελήφθησαν έντεκα άτομα, τέσσερις έλληνες και επτά αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και για άλλα έντεκα μέλη του ίδιου κυκλώματος.
Ποινές σοκ!
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους συλληφθέντες προκαλούν σοκ: Στον Αλβανό αρχηγό της συμμορίας, ο οποίος ζούσε πολυτελή ζωή, έχοντας έφεση στη διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία -όπως λεγόταν- επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 163 χρόνια και χρηματική ποινή 324.000 ευρώ!
Βαριές ήταν οι ποινές και για τους άλλους συλληφθέντες. Αίσθηση όμως προκαλεί η καταδίκη των τεσσάρων ελλήνων και ειδικά τριών που κατάγονται από το Δελβινάκι και τα Δολιανά.
Σε εννιά χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε επαγγελματίας οδηγός ταξί, που ήταν και πρόεδρος της Τ.Κ. Δελβινακίου και σε 16 χρόνια καταδικάστηκε ο πατέρας του, ενώ τους επιβλήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα. Και οι δύο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μετέφεραν αλλοδαπούς, ενώ ο πρώτος ίσως έπαιζε ρόλο και για έξοδο - είσοδο μέσω Κακαβιάς αλλοδαπών, στους οποίους είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα μας.
Ταξιτζής ήταν και ο τρίτος καταδικασθείς από τα Δολιανά, ο οποίος «έφαγε» 11 χρόνια φυλακή και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ. Ο τέταρτος Έλληνας οδηγός οχημάτων και αυτός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 91 χρόνων και σε πρόστιμο 230.000 ευρώ!
- Σε αλλοδαπό οδηγό, επιβλήθηκε κάθειρξη 125 έτη και χρηματικό πρόστιμο 315.000 ευρώ.
- Σε αλλοδαπή που εργάζονταν σε κατάστημα καφέ στην Κακαβιά και η οποία είχε αναλάβει το ρόλο να ενημερώνει τη σπείρα για την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών και πρόστιμο 22.000 ευρώ.
- Σε αλλοδαπό συνεργάτη της ομάδας κάθειρξη 67 ετών και πρόστιμο 170.000 ευρώ.
Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μόνο για έναν καταδικασθέντα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.
Θα πρέπει όμως κάποιοι από αυτούς να εντοπιστούν και να συλληφθούν, καθώς απουσίαζαν κατά την έκδοση της απόφασης. Μεταξύ αυτών οι δύο -πατέρας και γιός- από το Δελβινάκι, που πληροφορίες αναφέρουν πώς μάλλον διέφυγαν εκτός Ελλάδος.
Ανοικτή η υπόθεση
Η υπόθεση, όμως παραμένει ανοικτή, καθώς είναι ασύλληπτα τα άλλα μέλη της σπείρας, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις αστυνομικών και με βάση τις καταδίκες των πρώτων κατηγορούμενων, οι ποινές που τους περιμένουν αναμένεται να είναι εξίσου βαριές και συνολικά υπολογίζεται να αγγίξει τα 1.000 χρόνια και τα πρόστιμα το 1, 5 εκ. ευρώ!