Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία του Γιάννη Στέφου στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στις 13-12-2018 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Η ομιλία ξεκίνησε με ειδική αναφορά στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που έγινε την ίδια ημερομηνία πριν 75 χρόνια, το 1943. «Τα θύματα του ναζισμού είναι ζωντανά στη μνήμη μας και μας κάνουν να μην ξεχνάμε τα φίδια που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας», τόνισε ο βουλευτής, με αποτέλεσμα μετά το πέρας της ομιλίας του ο πρόεδρος της βουλής να κηρύξει ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων του ναζισμού.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής, συνδέοντας την άνοδο του ναζισμού στην χώρα μας με τη διολίσθηση της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις προς άγραν ψηφοφόρων, στηλίτευσε τον ιδεολογικό κατήφορο της ΝΔ.
 «Αν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ, τι σημαίνει αυτό αν όχι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσεγγίζει ιδεολογικά την ακροδεξιά;» υπογράμμισε. Απέδωσε τη διολίσθηση αυτή στο γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την τωρινή κυβέρνηση, η επικοινωνιακή και πολιτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυσε σε ένα σενάριο καταστροφολογίας, το οποίο αποδείχτηκε σαθρό. Κάνοντας μια αναδρομή στα καταστροφολογικά σενάρια, τόνισε ότι από την αριστερή παρένθεση μέχρι την περικοπή των συντάξεων η τακτική της ΝΔ αποδείχτηκε εσφαλμένη και προβληματική. 


Με τέτοια τακτική, αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια, η ΝΔ προτίμησε τη στείρα αντιπολίτευση με μοναδικό στόχο τα μικροπολιτικά της οφέλη και την ανάγκη της για εξουσία. Καταλογίζοντας σύνδρομο αδυναμίας ενηλικίωσης απέδωσε στην αντιπολίτευση εξουσιαστική εμμονή, ενώ, από την άλλη, αναφέρθηκε στη σιωπή και στην απουσία πραγματικών απαντήσεων για τα σκάνδαλα που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας.
Με γνώμονα τα μικροπολιτικά της συμφέροντα η ΝΔ είναι ανίκανη να κατανοήσει ότι στη σημερινή συζήτηση ασχολούμαστε με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, τόνισε ο κ. Στέφος και ότι είναι η κυβέρνηση της αριστεράς αυτή που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια κρατώντας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες την κοινωνία όρθια.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα ως βασικές συνιστώσες του κοινωνικού κράτους, που η κυβέρνηση προσπάθησε και κράτησε όρθιο. Οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε σε αυτούς τους τρεις τομείς δίνουν το στίγμα μιας κυβέρνησης που πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του λαού.
 «Οι πραγματικοί πατριώτες είμαστε εμείς. Εμείς αγαπάμε πραγματικά την πατρίδα. Όσο "η δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία", όσο τα σκάγια των επιστατών στην Μανωλάδα "καθώς έπεφταν από τον αέρα χτύπησαν μερικούς μετανάστες" - εργάτες γης, όσο "ο ιός περνάει μέσα από την μετανάστρια στην ελληνική οικογένεια", τόσο κάποια χέρια θα οπλίζονται. Όπλα δικά μας η αλληλεγγύη και οι αγώνες των λαών για κοινωνική δικαιοσύνη. Στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, παντού», κατέληξε ο κ. Στέφος.