Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Αντάμωσαν και γλέντησαν με την ψυχή τους, οι Παλαιοχωρίτες Συρράκου της Αθήνας, στη ''Λευκονόη'' στο Ίλιον, το απομεσήμερο της Κυριακή 18 Μαρτίου 2018


Τα Ηπειρώτικα πανηγύρια-γλέντια για κάθε Ηπειρώτη είναι θεσμός, εκεί όπου χτυπά ο σφυγμός της παράδοσής μας, στη μάνα Ήπειρο ή στην ξενιτιά. Είναι τέτοια η αγάπη των Ηπειρωτών για την Παράδοση, τέτοια η προνομιακή σχέση τους μαζί της, που η Παράδοση αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο ταυτότητας για εμάς τους Ηπειρώτες. Όπου κι αν βρεθούμε, όσο μακριά κι αν ζούμε από τη μάνα Ήπειρο, η σχέση μας με την παράδοση είναι ο άκοπος ομφάλιος λώρος με την καταγωγή μας, την προγονική μας ρίζα.
Στα πανηγύρια οι Ηπειρώτες τραγούδησαν, τραγουδούν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους, την ευχαρίστηση και την αγαλλίασή τους, για την απόδοση της δουλειάς τους, για τον κάματο και τον ίδρωτά τους. Και γι’ αυτό τους πρώτους μήνες κάθε χρονιάς στήνουμε μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Πίτας και στην Αθήνα και σ’ όλα τα αστικά κέντρα, τα δικά μας Ηπειρώτικα πανηγύρια, όπου αναμοχλεύουμε την ασίγαστη μνήμη. 
Εκεί στο Γαλάτσι, στην Ηλιούπολη, στο Ίλιον, Αργυρούπολη, Άνω Λιόσια, Κορωπί, Περιστέρι, εκεί σ’ όλη την Αττική και σε άλλες αστικές πόλεις παρελαύνουν εικόνες μιας αλλοτινής ζωής, ανέμελης και νοσταλγικής.
Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή που τα πάντα τείνουν να ισοπεδωθούν, να αλλοιωθούν και να εξαφανιστούν η διατήρηση του πανηγυριού-γλεντιού, του πανάρχαιου αυτού εθίμου που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι ένα στοίχημα. Στοίχημα που έχει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας της πατρίδας μας και της περιοχής μας, ιστορικής συνέχειας και ιστορικής μνήμης, στοιχεία λειτουργίας σαν συνδετικός κρίκος για συνεύρεση και κοινό αντάμωμα ανάμεσα μας, μιας και είμαστε όλοι μας διασκορπισμένοι δεξιά και αριστερά, μακριά από τη γενέτειρα γη και τη γη των προγόνων μας. Αν σταματήσει το πανηγύρι, ίσως σταματήσει να υπάρχει και ο Σύλλογος.

Οι ξενιτημένοι Ηπειρώτες, οι φορείς της Ηπειρώτικης αποδημίας, με επικεφαλής την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και η Αδελφότητα Αγναντινών Αθήνας, πρωτοστατούν στον αγώνα, για τη διάσωση, τη διάδοση και προβολή της παράδοσης μας και των πολυάριθμων και πολυποίκιλων χορών μας, μοναδικών στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια.
Σε τέτοιους δύσκολους από οικονομικής άποψης και όχι μόνο, καιρούς, οι Ηπειρώτες είναι πρωτοπόροι, να μπορούμε να ανταμώνουμε, τόσο μαζικά, τόσο εγερτήρια, τόσο δημιουργικά, στον κοινό τόπο της παράδοσης και του πολιτισμού, εκπέμποντας μηνύματα, πολύτιμα και δυσεύρετα με γενικότερη αξία και σημασία.
Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.
Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτκης καταγωγής.
Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.
Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής ευποιϊας και κουλτούρας.
Ένα τέτοιο παραδοσιακό γλέντι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το απομεσήμερο της Κυριακής 18 Mαρτίου 2018, στη ''Λευκονόη'' στο Ίλιον  οι εκατονάδες Παλαιοχωρίτες της Αττικής αλλά και οι φίλους της Αδελφότητας, του Παλαιοχωρίου Συρράκου και της Ηπείρου. Μαζί τους και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε τη χαρά του και τον ενθουσιασμό του, που συμμετέχει στο γνήσιο αυτό αντάμωμα.,
Η  Αδελφότητα για την μουσική ευωχία των παρευρισκομένων είχε ως επιλογή μία από τις κορυφαίες ηπειρώτικες μουσικές κομπανίες. Αυτή του Γιώργου Κοτσίνη, με τον ίδιο στο κλαρίνο, στο τραγούδι το Γιάννη Παπακώστα, στο λαούτο το Χρήστο Ζώτο και στο βιολί τον Κώστα Κωσταγιώργο! Ότι καλύτερο που θα μπορούσε να επιλεγεί.
Οι οικοδεσπότες, η Πρόεδρος Αφροδίτη Ροκά και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής. Και το γλεντήσανε με την ψυχή μας, και χορέψανε ακατάπαυστα, μέχρι που νύχτωσε.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Πρόεδρο και το άξιο Δ.Σ.  Χαίρουν την εμπιστοσύνη όλων και οδηγούν την Αδελφότητα στη νέα εποχή. Δουλεύουν με πνεύμα ενότητας, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και οραματισμού.
Και του χρόνου, καλύτερα και επιτυχέστερα.