Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ένωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου: Εκδήλωση-μουσικοχορευτική παράσταση, στο ''Σούλι της Ελευθερίας'', τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Με εκδήλωση αφιερωμένη στο ''Σούλι της Ελευθερίας'' και με μουσικοχορευτική παράσταση Ηπειρώτικων Σουλιώτικων παραδοσιακών χορών των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και παιδιών, συμμετείχε και φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης,  η Ένωση  Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου »Η Τιτάνη», την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, το βράδυ.
Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους. Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης , αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.
Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης – Π. Φαλήρου λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας. 


Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου,  αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας,  έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.
Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, το βράδυ πλήθος κόσμου, Ηπειρώτες και μη, κατέκλυσαν τον ειδικό διαμορφωμένο χώρο για την ''μέρα των Ηπειρωτών στις Ιωνικές γιορτές'', όπως  λένε οι Νεοσμυρνιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας από το παρελθόν, ότι έχουν να ακούσουν, να δουν και να ευχαριστηθούν από την παράσταση.
Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.
Τον Δήμο Νέας Σμύρνης εκπροσώπησε, πολυμελής αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή πολλών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στο Δήμο αυτό. Ακόμη παρέστει αντιπροσωπεία απο τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με επικεφαλής τον Ηπειρώτη Αντιδήμαρχο Ανδρέα Δούμα, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής και αντιπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων Συλλόγων που δραστηροποιούνται στους προαναφερόμενους Δήμους.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Κωνή  και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. Ηταν εκεί ακόμη, αντιπροσωπείες από Ενώσεις Ηπειρωτών της  Αττικής και Πρόεδροι και μέλη Αδελφοτήτων από πολλά χωρία της Ηπείρου, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν οι Ηπειρώτες, πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και φίλοι της Ηπείρου.
Για το Σούλι και τους αγώνες για την Ελευθερία, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Κλαίρη Δεληγιάννη-Σωτηρίου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Νέας Σμύρνης, που επιπλέον αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, καταχεροκροτούμενη.
Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. της ΠΣΕ και του Προέδρου Γιώργου Δόση,  ως γνώστης της ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής και όχι μόνο, χαρακτήρισε τον Σύλλογο ως στυλοβάτη στήριξης της ηπειρώτικης παράδοσης, και φάρο αντίστασης στις επιθέσεις που δέχεται ο πολιτισμός μας, από τους ανθρώπους του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τον ελληνικό λαό, στην οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αποδημικό κίνημα, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και εξ΄ αιτίας των νόμων που έχουν θεσπιστεί και που ταυτίζουν τους Συλλόγους που προσφέρουν παράδοση και πολιτισμό με τις επαχθείς μή κυβερνητικές οργανώσεις. Παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της ΠΣΕ, ως και τις συναντήσεις που είχε η ΠΣΕ με υπουργούς και κυβερνητικούς  παράγοντες, για να επιλυθεί τα πρόβλημα που απασχολούν το οργανωμένο αποδημικό κίνημα.
Κάλεσε τους παρευρισκόμενους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου να σκέφτονται την Ήπειρο, που οι στατιστικές την εμφανίσουν, σε όλους τους δείκτες τους, ως την πιό βάναυσα πληττόμενη από την οικονομική κρίση περιοχή και να την προτιμούν στις ολιγοήμερες διακοπές τους, γιατί και το τελευταίο ευρώ που θα πάει στην Ήπειρο, έχει μεγαλύτερη αξία για τους μόνιμους κατοίκους της, από όποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.
Ακολούθησαν, η μουσικοχορευτική παράσταση, με αναπαράσταση των Αγώνων των Σουλιωτών, ενάντια του Αλή πασά, σε κείμενα του λαογράφου και συγγραφέα Ηπειρώτη Νίκου Κακαϊδή, με τραγούδια και χορούς του, υπό τους ήχους της κομπανίας  του κλαρινίστα του Δόκιμου Χαραλάμπους , στην οποία συμμετείχε παίζοντας κλαρίνο η χαρισματική μαθήτρια της Β΄τάξης του Γυμνασίου Ιωάννα Χαραλάμπους, από τα χορευτικά της Ένωσης, παιδικό και ενηλίκων, που άφησε καθηλωμένους τους θεατές, που έζησαν νοερά στο κλίμα του Σουλίου στο τέλος του 17 και αρχές του 18 αιώνα. 
Με την λήξη της  χορευτικής παράστασης που καταχειροκροτήθηκε και κατέκτησε εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, προσφέρθηκαν ηπειρώτικες πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με την συμμετοχή όλων στο χορό και για αρκετές ώρες.

Αξίζει να επαινέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών  Ν. Σμύρνης – Π. Φαλήρου, για αυτό που μας προσέφεραν, που ήταν κάτι μοναδικό και να κάνουμε ειδική μνεία στους συντελεστές της εκδήλωσης και της παράστασης, την  Πρόεδρο του Συλλόγου Κλαίρη Δεληγιάννη-Σωτηρίου, που μαζί με τον Ηπειρώτη συγγραφέα Νίκο Κακαϊδή, είχαν τον γενικό συντονισμό, αλλά  η ίδια είχε και την σκηνοθεσία  των θεατρικών δρώμενων, σε συνεργασία με τον χοροδιδάσκαλο,  Καθηγητή Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Διονύσιο Κάρδαρη, στον οποίο αποδίδουμε επιπλέον ευχαριστίες, για τα υπέροχα χορευτικά που απολαύσαμε.