Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Υπάρχει ελπίδα

Όσο υπάρχουν έντιμοι δικαστές, υπάρχει ελπίδα!
Κάποιος νέος άνεμος,  έστω και ελαφρύς, φαίνεται να  φυσάει, στο  χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Αφορμή για αυτή την αισιόδοξη  διαπίστωση, είναι  μια σημαντικότατη απόφαση  του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων που  αφορά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (  σε μερικούς Δήμους, αυτός ο χώρος είναι πραγματικό  θερμοκήπιο διαφθοράς). 
Η  απόφαση του δικαστηρίου,  ήταν ένα μικρό ρήγμα στη διαπλοκή και  έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους εκείνους τους Δημάρχους, που θέλουν να το παίξουν χουβαρδόπαιδα, όχι με τα δικά τους τα λεφτά, αλλά με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και με την περιουσία του Ελληνικού  Δημοσίου!  
Μια δίκαιη δικαστική απόφαση δίνει, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, δίνει κουράγιο στον κόσμο. (Ισχύει και το αντίστροφο βέβαια:
Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ειδικά σε θέματα δημόσιου συμφέροντος, δίνει δύναμη,  δίνει αέρα, στους δικαστές, και τότε  υπάρχει ελπίδα!).
Περί τίνος πρόκειται: Πριν κάτι χρόνια, το 2009, πρόεδρος  στην “εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα” Δ.Κ. Πωγωνιανής, ήταν ένα φεγγάρι ο κ. Κουκουλάρης,  (νυν αντιδήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου, και σήμερα δεξί χέρι του κ. Καψάλη)!
Ο παραπάνω κύριος θέλησε να κάνει ένα μικρό δώρο  σε ένα δικό του άνθρωπο. Να του χτίσει ένα μαντρότοιχο μήκους  25 μέτρων-στοίχισε 9.000 (εννέα χιλιάδες) ευρώ- και να του χαρίσει και λίγο κοινοτικό δρόμο!  Μικροπράγματα! Ο αποδέκτης ,αυτός που δέχτηκε το μικρό αυτό δώρο, δεν είναι και από τους πιο φτωχούς του χωριού. Κατάντια!


Το έργο προγραμματίστηκε το 2009 (Καποδίστριας), εξετελέσθη όμως το 2011. (Καλλικράτης, Δήμαρχος ο κ. Καψάλης).
Το έργο αυτό μπορεί να είναι μικρό,  ασήμαντο,  έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον για τον εξής λόγο:
Έγινε νύχτα, καλά καταλάβατε, έγινε νύχτα, πιο σωστά σε μια νύχτα, και αυτό τα λέει όλα: Δεν πιστεύω να υπάρχει στην Ελλάδα, άλλο δημόσιο έργο,  που να έγινε τα βαθιά μεσάνυχτα,  με σελήνη μόνο  δύο ημερών και με τη βοήθεια τριών Αλβανών εργατών (που τελικά τους άφησαν και απλήρωτους)!
Στην ανέγερση του τοίχου επιστατούσε, όλη τη νύχτα, όχι ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, αλλά  επιστατούσε  λέει, προσωπικά ο  Αντιδήμαρχος κ. Κουκουλάρης.
Δεν ξέρουμε αν φιλούσανε τσίλιες και τίποτα  υπάλληλοι του Δήμου. Έγινε το μπέρδεμα,  μέσα στην νύχτα δεν βρίσκανε τα παλιά θεμέλια! Με  το πρώτο φως του ήλιου  οι κάτοικοι της Πωγωνιανής, διαπιστώσανε ότι  ο δρόμος αντί να φαρδύνει –όπως ήταν  στο αρχικό σχέδιο- στένεψε σε βάρος δυστυχώς του γείτονα!
Τώρα πώς να τον γκρεμίσουν;  Η αλαζονεία, η αυθαιρεσία  και η διαπλοκή  σε όλο τους το μεγαλείο. Έξω από αστεία εδώ μιλάμε για έγκλημα εκ προμελέτης, για καραμπινάτη παρανομία από έναν άνθρωπο που είναι υπεύθυνος στο δήμο για τα δημόσια έργα, για έναν άνθρωπο που έστελνε αμέσως την Αστυνομία για να χαλάσει ακόμη και ένα κοτέτσι που χτίστηκε στο πιο μικρό χωριό, χωρίς  άδειά  (του), προπαντός αν ήταν «αντιφρονών».   


Κάποια μέρα όμως όλα αυτά πληρώνονται.
Μετά την μήνυση του γείτονα,  η υπόθεση έφθασε τελικά στα δικαστήρια (εγώ  ήμουν μάρτυρας κατηγορίας) και  πριν μια βδομάδα στις 15-11-2016  το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του.
Η απόφαση του Δικαστηρίου:
1. Κουκουλάρης Στυλιανός του Χαραλάμπους: 6 (έξι) μήνες φυλακή, με αναστολή, 300 (τριακόσια) ευρώ πρόστιμο, δικαστικά έξοδα κλπ.
2. Η ίδια ακριβώς ποινή επεβλήθη και στον δικό του άνθρωπο, τον κολλητό του, τον αποδέκτη. Λέγεται ότι με το άκουσμα της απόφασης  τρόμαξε  και η νομενκλατούρα του Πωγωνίου. 
Πιο πολύ όμως, τρόμαξε ο Δήμαρχος κ. Καψάλης.
Στέγνωσε λέει το στόμα του, όταν το άκουσε  και αμέσως , του πήγανε  … ένα μπουκαλάκι νερό “ΒΙΚΟΣ”! 
Όταν με το καλό ο τοίχος γκρεμιστεί, και θα γκρεμιστεί μέρα μεσημέρι. [Ολονυχτίς το κτίζανε .. την μέρα εγκρεμίζετο..], οι κάτοικοι της Πωγωνιανής θα του πάνε  στο Καλπάκι, μια μικρή πέτρα (απ αυτόν τον τοίχο). Να την έχει στο γραφείο του για ενθύμιο! Να ακουμπάει τον καφέ του και το .. μπουκαλάκι με το νερό “ΒΙΚΟΣ”.
Υ.Γ. Οι δημότες τώρα (και απ ότι μαθαίνω και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι) αναρωτιούνται  αν μετά από αυτό ο κ. Κουκουλάρης, θα  υποβάλει την παραίτησή του,  όχι μόνο από Αντιδήμαρχος αλλά και από δημοτικός σύμβουλος!
Αμφιβάλω, και να θέλει δεν τον αφήνει ο κ. Καψάλης !
Το σύστημα  αξιών του  κ. Καψάλη, γνωστό,  η  περί αξιοκρατίας δηλαδή φιλοσοφία του είναι γνωστή:
Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε  στους Πωγωνήσιους  το εξής απίθανο: 
Στην πρώτη τετραετία, με τον συνδυασμό του κ. Καψάλη εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και ο πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος Πολυτεχνείου, ο κ. Υφαντής Άρης. 
Ε λοιπόν ο κ. Καψάλης δεν όρισε υπεύθυνο των έργων, τον πολιτικό μηχανικό κ. Υφαντή Άρη, αλλά τον κ. Στυλιανό Κουκουλάρη, που  δεν διέθετε κανένα πτυχίο.
Καψάλειος αξιοκρατία.  
Λέγεται ότι ο εξετίμησε ιδιαίτερα τις κοινωνικές σχέσεις που είχε ο κ. Στέλιος Κουκουλάρης  με τους εργολάβους (μέτρησε η προϋπηρεσία του στην Πωγωνιανή, και τον κράτησε και για δεύτερη τετραετία).
Δεν λέμε, καλές είναι οι κοινωνικές σχέσεις με όλο τον κόσμο, αλλά εδώ κάποιος λέει,  να έχει επιστημονικό προσωπικό στο Δήμο του. (Ο κ. Υφαντής επί τέσσερα χρόνια ήταν στο Δ.Σ. κάτι σαν γλάστρα).  Και ύστερα λέμε, πως φθάσαμε, σαν χώρα σ αυτήν την κατάσταση!

Τσούνης (Βοστινιώτης) Παναγιώτης

25 Νοέμβρη 2016