Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συνυπέγραψε ερώτηση ο Γιάννης Στέφος, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας.
“Κατάργηση του παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας”
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Υγείας 
ΘΕΜΑ: Κατάργηση του παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας 
Τον Ιούλιο  του 2015 δημοσιεύτηκε  ο νόμος 4331/2015 «Μέτρα για τα ΑΜΕΑ και απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)»  και με το άρθρο 3 καταργήθηκε το παράβολο εξέτασης σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους, άπορους και όσους αιτούνται προνοιακό επίδομα αναπηρίας.


Στο άρθρο 2 του ίδιου Νόμου (4331/2015) ορίζεται η διαδικασία ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία και συγκεκριμένα: «Εφόσον κριθεί ότι ο αιτών πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, παραπέμπεται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή με τυποποιημένο Ειδικό Σημείωμα (παραπεμπτικό), στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι ιατρικές προϋποθέσεις απαιτούμενες ανά παροχή.», ενώ περεταίρω αναφέρεται ότι: «Η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία ολοκληρώνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. βάσει του ανωτέρου ειδικού σημειώματος παραπομπής»
Σημειώνεται ότι και η εγκύκλιος Δ24α /Φ. /ΓΠ.οικ42890/804/29-09-2015 «Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69 Α΄)», αναφέρει ότι: «δ) Εφόσον κριθεί ότι ο αιτών πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις παραπέμπεται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή με τυποποιημένο Ειδικό Σημείωμα (παραπεμπτικό), στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι απαιτούμενες ανά παροχή ιατρικές προϋποθέσεις.
Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι : «Για την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται στις αναφερόμενες διατάξεις, προβλέπεται η έκδοση Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα εφαρμογής και θα τυποποιούνται τα σχετικά έγγραφα (π.χ. παραπεμπτικό)». 
Επειδή δημιουργείται ασάφεια και παρερμηνείες, καθώς τα ΚΕ.Π.Α. περιμένουν την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τα παραπεμπτικά όσων αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας, αφετέρου δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν άπορους και ανασφάλιστους, σχετικά με την καταβολή ή μη του παράβολου, και επειδή μέχρι τώρα για την απαλλαγή ήταν απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου ανασφάλιστου/απόρου, το οποίο όμως ήδη έχει καταργηθεί.
Επειδή  πρόκειται για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ανακούφισή τους και η απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕ.Π.Α.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία θα τυποποιείται το απαραίτητο παραπεμπτικό σημείωμα βάσει του οποίου δεν θα καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕΠΑ οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και όσοι αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας; 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Αθανασίου Ευθυμίου Αθανάσιος (Νάσος)
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Αντωνίου Αθανασίου Χρήστος
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγενά Γεωργίου Άννα
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης
Δημητριάδης Κλεάνθη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Εμμανουήλ Νικόλαος
Καραγιάννης Κωνσταντίνου Ιωάννης
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Κάτσης Σπυρίδωνος Μάριος
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Γεωργίου Παναγιώτα
Κωνσταντινέας Νικολάου Πέτρος
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Φραγκούλη Ανδρέας
Μιχελής    Ιωάννη Αθανάσιος
Μουμουλίδης Σταματίου Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Μπαλλής Γεωργίου Συμεών
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παραστατίδης Σωκράτη Θεόδωρος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος
Σπαρτινός Νικολάου Κωνσταντίνος
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Τελιγιορίδου Ιωάννη Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος

Τσόγκας Παύλου Γεώργιος