Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

«Πάγωμα» πλειστηριασμών και εισοδηματικά κριτήρια στο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Η ρύθμιση είναι στα πρώτα πέντε νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και θα έχει έκτακτο χαρακτήρα.
Το σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αφορά σε κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 20% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Ειδικότερα, για να ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Ο δανειολήπτης με εισόδημα έως 25.000, θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 εισόδημα, το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.    


Σύμφωνα με  τις ίδιες πληροφορίες, θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr