Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι πραγματική χρεοκοπία

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση των δανείων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.



Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι υπο συζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός καθώς και ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
 «Ο όρος "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι η πραγματική χρεοκοπία, αλλά αποτελεί αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα.
Γι΄ αυτό εγώ προτιμώ τον αγγλικό όρο selective default» είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση», υπογράμμισε, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει τελική λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι και το τέλος Ιουλίου.


Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα, αρκεί να συνοδεύονται από ένα πακέτο λύσεων που οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το κλίμα είναι βαρύ, και ότι διακυβεύεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας. «Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για να βγούμε από αυτήν την εθνική περιπέτεια» επεσήμανε. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να επιτύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, εξετάζονται 36 σενάρια για το ελληνικό χρέος.


«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ», τόνισε, σημειώνοντας με έμφαση, πως ότι «ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες».