Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Στο Πέραμα Ιωαννίνων το οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης


Στο πλαίσιο της-από δεκαετίας και πλέον-ακαταπόνητης προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων, το οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στο Πέραμα Ιωαννίνων, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και τη συνεργασία του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, του Προέδρου της Τ.Κ. κ. Κωνσταντίνου Γκόγκου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Παύλου Τσιρώνη και του Προέδρου της Προοδευτικής Περάματος κ. Κωνσταντίνου Παύλου. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Περάματος, με την οργανωτική συνδρομή του Διευθυντή του, κ. Κωνσταντίνου Λεοντίου. 
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος εκθείασε την προσπάθεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζοντας: «Ο κ. Στέφανος Φούσας, εκτός από εξαιρετικός καθηγητής Καρδιολογίας είναι και μαχητής της ιατρικής, και το αποδεικνύει και σήμερα, με την σημαντική ενέργειά του, γιατί η πρόληψη είναι το μέσο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας». 
Ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Περάματος (ανδρικής και γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας) κ. Κωνσταντίνος Παύλου, επισήμανε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας να συμμετέχουμε στην ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων του Καθηγητή Καρδιολογίας και τον ευχαριστούμε θερμά γιατί επέλεξαν με τον Σεβασμιότατο και το χωριό μας, ξέροντας πόσο σημαντική είναι η σωματική υγεία για όλο τον πληθυσμό». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Φούσα και στην επιστημονική του ομάδα για το έργο που επιτελείται από κοινού, γιατί μας παρέχουν τόσο σημαντική ιατρική γνώση, σε γλώσσα απλή και κατανοητή». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος κ. Στέφανος Ντόβας, ο οποίος ανέφερε: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Καθηγητή και τους συνεργάτες του, όλα αυτά τα χρόνια, στον Σεβασμιότατο κ.κ. Μάξιμο, στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, στη Μητρόπολη, στο Δήμο Ιωαννιτών, σε όλους τους φορείς που συμβάλλουν ώστε να λαμβάνουμε γνώση χρήσιμη για όλους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης,  Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»),  ο Δημήτριος Γκαρτζονίκας, Χειρουργός Ορθοπαιδικός («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο Γεώργιος Κατσάνος, Ειδικευόμενος Ιατρός Καρδιολογίας ΠΓΝΙ («Πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός Κ.Υ. Δελβινακίου («Αξιολόγηση του επείγοντος στην πρωτοβάθμια υγεία»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος, («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), η Δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Καρκίνος δέρματος: Όσα πρέπει να ξέρω»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γρίπη και εμβολιασμός»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος - Χειρουργός Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), η Ευθαλία  Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος («Πρόληψη καρκίνου του πεπτικού σωλήνα»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος («Κάπνισμα») και ο Σταύρος  Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο»).