Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Κατάθεση ερώτησης του Γιάννη Στέφου με θέμα την αναγκαιότητα ίδρυσης μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση που απευθύνεται προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Ζορμπά με θέμα την ίδρυση μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, η οποία συνυπογράφτηκε από 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας λείπει ένα μουσείο Εθνικής Αντίστασης για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που να τιμά τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι τόποι μαρτυρίου των ανθρώπων έχουν αναδειχθεί σε μουσεία και τόπους συμπύκνωσης της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολέμου. Σε μια περίοδο που γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να αποκαλυφθούν πλευρές και πτυχές –εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό- και να ενταχθεί στην ιστορική μνήμη ο ρόλος που είχαν οι διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος την περίοδο της Κατοχής, η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου στην πρωτεύουσα της χώρας είναι επιβεβλημένη.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η ερώτηση αναφέρεται στο κτίριο της οδού Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ και φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες. 
O χώρος είναι άρρηκτα δεμένος με την περίοδο της Κατοχής. Αποτελεί, ίσως, τον σημαντικότερο χώρο στην Αθήνα που νοηματοδοτεί και συμβολίζει την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων εκείνα τα χρόνια. 


Το συγκεκριμένο κτίριο σήμερα υπολειτουργεί ως χώρος ιστορικής μνήμης με πολύ περιορισμένο ωράριο. Ο κ. Στέφος στην ερώτησή του ζητάει από την υπουργό να αναδειχθεί το συγκεκριμένο κτίριο ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης υπό την αιγίδα του ελληνικού δημοσίου, όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση τεκμηρίων και βιβλιοθήκη για τον πόλεμο και την Κατοχή, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ένταξή του στους τουριστικούς οδηγούς της πόλης. Επίσης, στην ερώτηση αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται να λειτουργήσει ως μουσείο, η ανάγκη να ιδρυθεί σε κάποιο άλλο χώρο μουσείο Εθνικής Αντίστασης είναι επιτακτική.