Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

«Ενότητα για την Ήπειρο»: Διακήρυξη του ψηφοδελτίου που συμμετέχει στις αρχαιρεσίες της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ενότητα   για   την   Ήπειρο
Διακήρυξη
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες.
Ενόψει των εκλογών της Δευτέρας 4 Απριλίου 2016 για το νέο Δ.Σ. της ΠΣΕ, η «Ενότητα για την Ήπειρο» θεωρεί υποχρέωσή της να επικοινωνήσει μαζί σας, καταθέτοντας περιληπτικά τις θέσεις και τις επιδιώξεις της στα σημαντικότερα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την Ήπειρο και την αποδημία.
Ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, όπου το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χτές, αφού  το δημόσιο χρέος είναι  εκτοξευμένο και μη βιώσιμο,  το ΑΕΠ  έχει βυθιστεί, η ανεργία καλπάζει πάνω  από 27%, οι επιστήμονες  μεταναστεύουν μαζικά, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες  απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η  κατάργηση των κοινωνικών παροχών και η κατάρρευση των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι ολοφάνερη και έτσι λοιπόν η επικοινωνία μας κρίνεται αναγκαία και γιατί το ευρύτερο κοινωνικό τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται προς το χειρότερο,  και γατί η πραγματικότητα αυτή έχει επηρεάσει βαθύτατα την οργάνωσή μας , τις Αδελφότητες , τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις μας  και έτσι οι απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε, είναι κρίσιμες και απαιτούν τη συμβολή  και την αγωνιστική και διεκδικητική  διάθεση όλων  μας.
Όπως σας είναι γνωστό, στις τάξεις της «Ενότητας για την Ήπειρο», βρίσκονται συμπατριώτες μας κάθε πολιτικής απόχρωσης, με ενεργό παρουσία και δράση, με αγωνιστική διάθεση για προσφορά σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και διεκδικητικούς αγώνες, στα πλαίσια των καταστατικών αρχών της ΠΣΕ, τόσο  για τον πολιτισμό, όσο και για την πολυπόθητη ανάπτυξη της γενέτειρας, αλλά και για την ανάδειξη και συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων της αποδημίας.
 Η  «Ενότητα για την Ήπειρο» στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, έχει κάνει σημαία της την ενότητα όλων των Ηπειρωτών, τη συλλογικότητα και την ομαδική δουλειά, που είναι τα μοναδικά όπλα μας, για να βάλουμε φρένο στην ακατάσχετη πλημμυρίδα δυσβάστακτων μέτρων, που μας γυρίζουν αιώνες πίσω.


Η κίνησή μας είναι κίνηση ανεξάρτητη, αδέσμευτη, προς κάθε πλευρά και κατεύθυνση, ακομμάτιστη και ακηδεμόνευτη από οποιονδήποτε. Μοναδική της επιδίωξη και μοναδικός της στόχος  είναι η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών της Αποδημίας και της Γενέτειρας,  καθώς και η διεκδίκηση και αξίωση λύσεων των προβλημάτων που συνδέονται με την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, με  αποφασιστικότητα, επιμονή και αξιοπρέπεια, με σθεναρότητα και σταθερότητα, χρησιμοποιώντας  όλα τα μέσα που προβλέπει το καταστατικό της Συνομοσπονδίας μας.
Η κομματικοποίηση πρέπει να είναι ξένη προς την Πανηπειρωτική και προς τις Αδελφότητες, με τις οποίες έχουμε κοινά προβλήματα και κοινές επιδιώξεις, γιατί θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση, τον ακρωτηριασμό και τη διάλυση σε τελευταία ανάλυση κάθε σωματειακής ηπειρωτικής οργάνωσης,  που περιλαμβάνει ξενιτεμένους συμπατριώτες μας κάθε πολιτικής απόχρωσης. Γι'  αυτό και κάθε σκέψη για κομματικοποίηση και προπαντός πράξη,  είναι όχι απλώς επιζήμια , αλλά ολέθρια για το μέλλον των σωματείων μας. Μ΄ αυτές τις θέσεις , μ΄ αυτές τις σκέψεις πρέπει κάθε Ηπειρωτική Αδελφότητα και οργάνωση , να ενεργεί για την επίλυση των Ηπειρωτικών προβλημάτων και πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ΄όλα η Πανηπειρωτική.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της διοίκησης κατά την τελευταία εξαετία, εφαρμόσαμε την βασική αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικής εκπροσώπησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της άλλης παράταξης σε αξιώματα και κατ΄ αυτό τον τρόπο το Δ.Σ. συνέβαλε αποφασιστικά  στην αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του και συνακόλουθα  στην  άρση της υποβάθμισης και στην ανάκτηση του χαμένου κύρους,  στην οποία από 10ετίες  είχε περιέλθει η ΠΣΕ.
Παρά τις όποιες οικονομικές  δυσχέρειες  κατορθώσαμε  να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση ενός μεγάλου και πολύπλευρου έργου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δημιουργώντας νέες προοπτικές,  που ολοένα και περισσότερο θα καταξιώνουν  την Συνομοσπονδία στη συνείδηση των Ηπειρωτών και ευρύτερα.
Επιγραμματικά αναφερόμαστε στο έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία θητεία και έτυχε γενικής αναγνώρισης:
Το πρώτο επίτευγμά μας είναι ότι ανεβάσαμε  το κύρος της Συνομοσπονδίας στο επίπεδο που της αξίζει, από τη δομή της και από την τεράστια δύναμη των αποδήμων Ηπειρωτών που εκπροσωπεί. Και αυτό της δίνει το θάρρος και το δικαίωμα να μη ζητιανεύει βοήθεια και ελεημοσύνη, και να μη εκλιπαρεί το ενδιαφέρον και το έλεος της Πολιτείας, αλλά  δυναμικά να αξιώνει και να διεκδικεί τα δίκαια της Ηπείρου, η οποία ήταν παρούσα σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια με πολλές καταστροφές , θυσίες και προσφορές στο εθνικό σύνολο.
Πάγια, διαρκής και αταλάντευτη είναι η θέση μας ότι η Εθνική Ελληνική μειονότητα της άλλης Ηπείρου, πρέπει διαρκώς να απολαμβάνει: 1) όλα τα διεθνώς καθιερωμένα   δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως αυτά προσδιορίζονται και κατοχυρώνονται από διεθνείς συμβάσεις και 2) όλα τα ατομικά , θρησκευτικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως αυτά προβλέπονται από τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε και από διεθνείς συμβάσεις.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε την τελευταία τριετία την επιτροπή Βορειηπειρωτικού Ελληνισμού του Δ.Σ., η οποία διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τα απαράδεκτα εθνικά παραληρήματα και ξεσπάσματα  από Αλβανικής πλευράς περί αλλαγής των συνόρων αλλά και για την στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού μέσω της κάλπικης απογραφής, διαμαρτυρήθηκε επίσης  στην Κυβέρνηση για την  περικοπή των συντάξεων των ξωμάχων ΒΗ από το έτος 2012  και αγωνίστηκε για την επαναφορά τους, επίσης  προώθησε και διεκδίκησε με υπομνήματα την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους ΒΗ όπως ολοκλήρωση έργων υποδομής, αρπαγής των περιουσιών, ζητήματα τοπωνυμίων, ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης, ζητήματα λεωφορειακών γραμμών Αθήνας- Τίρανα κ.α
Παρά την οικονομική δυσπραγία συμβάλαμε ουσιαστικά σε ανεπανάληπτες, πολυσύνθετες και πρωτόγνωρες πολιτιστικές εκδηλώσεις αναδεικνύοντας σημαντικό μέρος της πλουσιόδωρης, πολύχρωμης και πολύχυμης ηπειρωτικής μας παράδοσης.
Πραγματοποιήσαμε κοινές πολιτιστικές  εκδηλώσεις στην Ήπειρο , αλλά και στην Αθήνα  με Δήμους της Ηπείρου.
Με χαρά ανταποκριθήκαμε σε αιτήματα λογοτεχνών  συμπατριωτών μας για την παρουσίαση βιβλίων τους, είτε στην αίθουσα της ΠΣΕ, είτε αλλού.
Κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να αποτρέψουμε την πώληση  από το ΤΑΙΠΕΔ του παραχωρηθέντος μόνο κατά χρήση πριν από  17 χρόνια οικοπέδου στο Μαρούσι, για τη στέγη του Ηπειρώτη, αν και ο εμπαιγμός από πλευράς πολιτείας επ΄ αυτού του θέματος έχει γίνει εξοργιστικός.
Διαμαρτυρηθήκαμε και υποβάλαμε  άπειρες φορές υπομνήματα  για την μη σωστή και ορθολογική αξιοποίηση  των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων
 Αγωνιστήκαμε δυναμικά και με όλες μας τις δυνάμεις και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την προστασία του συγκριτικού και μοναδικού  πλεονεκτήματός της, που είναι το περιβάλλον: αταλάντευτα διεκδικητική υπήρξε η θέση μας με παρεμβάσεις, υπομνήματα, ψηφίσματα, ημερίδες, όπως για τους υδάτινους πόρους, τους ορεινούς όγκους, το φυσικό αέριο, τον Αμβρακικό, τον Καλαμά, τον Άραχθο, τον Αώο ,  την ''ΔΩΔΩΝΗ'', τις ΕΟΖ, τα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών, τη Συνοριοφύλαξη ,το Γεφύρι της Πλάκας,   κ.λ.π. μέσω των οποίων καταθέταμε και τις θέσεις μας για αξιοβίωτη ανάπτυξη.
Αποτρέψαμε το μεγάλο  καταστροφικό  για το περιβάλλον υδροηλεκτρικό έργο στον Άραχθο και το   καταστροφικό υδροηλεκτρικό έργο της Μπολιάνας  στον Καλαμά.
Ως προς την συνοχή των αποδημικών οργανώσεων που συνθέτουν την Πανηπειρωτική και την αμφίδρομη ενημέρωση και σύνδεση οργανώσεων βάσης και Δ.Σ. της ΠΣΕ,  όσο κι αν θεωρούμε  επίτευγμα την λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο μέχρι σήμερα  λειτουργεί τακτικά, όσο κι αν η ανταλλαγή απόψεων και γνωμών κατά τις συνεδριάσεις του είναι χρήσιμες , εν τούτοις η δια ζώσης επικοινωνία και συνεργασία μας με τα Δ.Σ. των μελών μας για συλλογική επεξεργασία και ορθολογική αντιμετώπιση γενικότερων Ηπειρωτικών ζητημάτων, αλλά και επιμέρους προβλημάτων κάθε Αδελφότητας δεν είναι ικανοποιητική , γι΄ αυτό και άμεσο μέλημα μας στην προσεχή τριετία, θα είναι η αμφίδρομη αυτή σχέση να φθάσει σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο.
Τέλος η γραμματειακή λειτουργία αποκτά νέες δυνατότητες με καλύτερη οργάνωση και σύνδεση με το ίντερνετ, ενημερώνοντας ευρύτερα για τη δράση της ΠΣΕ και αναδεικνύοντας το έργο της πανελλαδικά και  διεθνώς.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
Η «Ενότητα για την Ήπειρο» με τις παραπάνω αρχικές γενικές αναφορές  σας καλεί να αγωνιστείτε μαζί της ,δυναμικά και μαζικά με πνεύμα πατριωτικής αλληλεγγύης μακριά από οποιεσδήποτε έξωθεν εξαρτήσεις ώστε να εδραιώσουμε αυτά που πετύχαμε και να συνεχίσουμε με νέα δύναμη και ελπιδοφόρα προοπτική για την Ήπειρο, τον πολιτισμό μας και την αποδημία.
Βασικοί στόχοι και επιδιώξεις για παραπέρα δράση αποτελούν:
Η οικονομική αυτάρκεια της Συνομοσπονδίας είναι ο καθρέφτης της δράσης του διοικητικού συμβουλίου, η δε δράση του Δ.Σ. είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αυτάρκειάς της  οργάνωσης γι΄ αυτό και επιβάλλεται να βρεθεί μόνιμη  και διαρκής λύση στα οικονομικά της οργάνωσής μας,  Στα πλαίσια αυτά  η μελέτη όλων των διαθηκών ηπειρωτών (κληροδοτήματα) θεωρείται επιβεβλημένη.
Ολοκλήρωση της ουσιαστικής  προσπάθειας που κατέβαλε το απερχόμενο Δ.Σ. στην πραγματοποίηση ζωντανής και συχνής επικοινωνίας και συνεργασίας με τα Δ.Σ. των μελών της οργάνωσης.
Μελέτη κατά γεωγραφική ενότητα ή κατά περιφέρεια με ταυτότητα κοινών συμφερόντων επιδιώξεων και προβλημάτων  για τη δημιουργία νέων ομοσπονδιών και παρότρυνση των Αδελφοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνέχιση  της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με συμμετοχή και αξιοποίηση της νεολαίας μας , γιατί η νεολαία μας είναι ο συνδετικός κρίκος συνέχισης της παράδοσής μας η οποία αποτελεί τον καταλύτη σε κάθε προσπάθεια πολιτιστικής και εθνικής αλλοτρίωσης.
Πίεση για    αναγνώριση και οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία πολιτιστικών φορέων όπως η ΠΣΕ με θεσμοθετημένους τρόπους και ελέγχους
Συνέχιση της διεκδικητικής πολιτικής τόσο για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ,ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ,ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ) όσο και για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα (ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ).
Τελική επίλυση του σύγχρονου γεφυριού της Άρτας που αποτελεί η κατά πλήρη κυριότητα απόκτηση του οικοπέδου στο Μαρούσι για τη Στέγη του Ηπειρώτη.
Ανάδειξη αρχαιολογικών και ιστορικών  χώρων Ηπείρου ως και χώρων Θρησκευτικού τουρισμού.
Απαίτηση χωροθέτησης χρήσεων γής πλησίον των ποταμών της Ηπείρου καθώς και απαίτηση  μελέτης φέρουσας ικανότητας μικρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επ΄αυτών.
Προώθηση της σύνδεσης και ενίσχυσης του συνεκτικού ιστού των αποδημικών οργανώσεων με την ΠΣΕ, τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και εκτός.
Συνέχιση της πολιτικής συμπαράστασης και ενίσχυσης των Βορειοηπειρωτών με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να αποτελέσουν μια ζωντανή και ανθούσα παρουσία στον τόπο των πατρογονικών τους εστιών.
Συνέχιση της βελτίωσης της μηχανοργάνωσης της γραμματειακής υποστήριξης, και δημιουργία νέας μορφής επικοινωνίας με αναβάθμιση του site της ΠΣΕ  σε portal, ώστε  να καταστεί πιο αποτελεσματική.
Απαιτούμε θεσμοθετημένη συμμετοχή εκπροσώπων της αποδημίας στο αναπτυξιακό και δημοκρατικό προγραμματισμό της περιφέρειας.
Ενίσχυση των σωματείων του εξωτερικού με πολιτιστικό υλικό και συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συμπατριώτισσες και  συμπατριώτες
Πιστεύουμε ότι παρέχουμε τα εχέγγυα, να απευθυνθούμε σε σας, και να ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας, για να συνεχίσουμε το δημιουργικό και πατριωτικό πανηπειρωτικό μας έργο.
Νομίζουμε ότι αντλούμε το δικαίωμα αυτό από όλη τη γνωστή  εξάχρονη  πολιτεία μας στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας μας και από το έργο μας .  Για να σας πούμε ότι ο συνδυασμός μας αντικειμενικά αποτελεί  εγγύηση για την προκοπή της οργάνωσής μας .
Τέλος για την εδραίωση των όσων πετύχαμε και την πραγμάτωση και υλοποίηση των παραπάνω στόχων μας, σας καλούμε σε κοινή προσπάθεια και συστράτευση. Αναγνωρίζοντας πως η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όμως παρ΄ όλα αυτά με τόλμη, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα με όραμα και κυρίως με  ενωτικό πνεύμα, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των στόχων μας και έτσι να συμβάλλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της γενέτειρας και της αποδημίας.
  Μόνο με τη συστράτευση όλων των Ηπειρωτών, ανεξάρτητα και ακομμάτιστα, η  Συνομοσπονδία μας θα ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της και προς αυτή την κατεύθυνση σας καλούμε όλους σας.
               
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Οι υποψήφιοι