Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων την Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρα 12:00

Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014, ώρα 12:00 το πρωί, η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο»,  διοργανώνει παρουσίαση βιβλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια).
Oι κλασσικοί φιλόλογοι και ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Ρ. Αποστολίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου τους βιβλίου τα Διηγήματα του Βιζυηνού, θα ομιλήσουν με θέμα: 
ΒΙΖΥΗΝΟΣ: Παραγνώριση ν ζω - Παρερμηνεες μετ θάνατον. ( πιστημονικ θεμελίωση μις νέας παρουσίασης το ργου του.)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΗΡΚΟΣ και ΣΤΑΝΤΗΣ Ρ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
          Γιοί του Ρένου Αποστολίδη, γεννημένοι το 1957 ο Ήρκος και  το 1961 ο Στάντης, κλασσικοί φιλόλογοι κ’ ιστορικοί, συνεργάζονται από το 1985 στους τομείς της Αρχαίας Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, εκδίδοντας συμπληρωμένη κ’ ενημερωμένη την εξάτομη «Ιστορία του Ελληνισμού» του κλασσικού Γερμανού ιστορικού Γ. Γκ. Ντρόϋζεν (1988-2011)  --έργο που με την ολοκλήρωσή του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών--,  αλλά και τα Άπαντα του Καβάφη (2002) καθώς και τα Διηγήματα του Βιζυηνού (2013) με υποδειγματικό φιλολογικό κ’ αισθητικό υπομνηματισμό. Παράλληλα συνεχίζουν την «Ανθολογία της Νεοελληνικής Γραμματείας» του πατέρα τους και του παππού τους.
Έχουν επιμεληθεί τη σχολιασμένη έκδοση των εμφυλιακών έργων του πατέρα τους (Πυραμίδα, Α2, Απάντηση στην Πυραμίδα, Δίνη), και δημοσιεύουν σταδιακά επίλεκτα κείμενα από το Αρχείο του για την αρχαιοελληνική και νεοελληνική Παιδεία (Α-Ζ του Κενταύρου, 2012-4). Διετέλεσαν επιστημονικοί υπεύθυνοι της σειράς ιστορικών μονογραφιών της Ιονικής Τραπέζης (για την Άλωση της Κων/πολης, τον Ουμανισμό, το Βασίλειο της Νικαίας). Έχουν επιμεληθεί μεταφράσεις Μπαλζάκ (Ευγενία Γκραντέ), Νίτσε (Αντίχριστος, Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου, Σημειώσεις στους Προσωκρατικούς), Ίψεν (Μπόρκμαν, Σόλνες, Μικρός Εγιολφ, Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί), Μυρζέ (Σκηνές μποέμικης ζωής) κ.α. κ’ έχουν γράψει τα ιστορικά κείμενα για τα φωτογραφικά λευκώματα Ιωνία (1997) και Θράκη (2000).
Εντός του έτους θα εκδοθεί μια συλλογή τους  με τα αποσπάσματα όλων των πρώτων πηγών για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Πτολεμαίος, Νέαρχος, Αριστόβουλος κ.α.), που θα περιλαμβάνει τα κείμενα 43 ιστορικών, μετάφραση κι αναλυτικό σχολιασμό, και θα λειτουργήσει ως Παράρτημα στο εξάτομο του Ντρόϋζεν, ενώ αμέσως μετά θ’ ακολουθήσει σχολασμένη έκδοση του Αλεξάνδρου του Πλουτάρχου. Ταυτόχρονα συγκεντρώνουν υλικό για έναν ανθολογικό τόμο νεοελληνικών παροιμιών.
          Ο Ήρκος ήταν υπεύθυνος οργάνωσης της Βιβλιοθήκης της Alpha Τράπεζας (1985-2007) κι ο Στάντης διατηρούσε τακτική στήλη βιβλιοκριτικής (1994-2012) στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας.

          Έχουν συνεργαστεί σε διάφορα περιοδικά κ’ έχουν κάνει δεκάδες διαλέξεις και σεμινάρια πάνω σε θέματα των ενδιαφερόντων τους.