Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ανησυχία μεγαλώνει.


ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ανησυχία μεγαλώνει.

Διαψεύδουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πορτογαλίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλαταφάζ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το δημοσίευμα των Γερμανικών Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Παρασκευής, ότι ασκούνται πιέσεις στη Λισαβώνα να προσφύγει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης.
Το δημοσίευμα προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες για την τύχη όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και της πολύ σημαντικότερης Ισπανίας, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στο πορτογαλικό χρέος.
Το αποτέλεσμα ήταν το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων να σημειώσει ρεκόρ, η ισοτιμία του ευρώ να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του διμήνου και οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν πτωτικά.

Τη δυσφορία που προκαλούν οι δηλώσεις και πρωτοβουλίες της γερμανικής πλευράς, σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια, αντί να παίρνουν αποφάσεις”, ενώ ο προκάτοχός του Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η Γερμανία παριστάνει το θύμα του ευρώ, ενώ διαθέτει τεράστια πλεονάσματα που δεν είχε πριν τη δημιουργία του κοινού νομίσματος.